Γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου

  • Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 07:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

 

Το ψυγείο είναι μια από τις πιο σημαντικές οικιακές συσκευές του σπιτιού. Διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και είναι αυτό που πολλοί από εμάς επισκέπτονται ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Σαν συσκευή, βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς καμία διακοπή. Είναι απαραίτητο για το σπίτι κι έτσι, όταν παθαίνει βλάβη, είναι λογικό να θέλεις να την επισκευάσεις άμεσα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις είναι ο πάγος στην πλάτη του ψυγείου.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να δράσεις άμεσα και να λύσεις το πρόβλημα, ώστε να μη μειωθεί δραματικά η απόδοση του ψυγείου. Θέλεις να μάθεις γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Το Douleutaras.gr μάς εξηγεί τους λόγους αλλά και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε έναν από αυτούς.

Δεν είναι κατηγορίας No Frost

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ψυγείων είναι, συνήθως, κατηγορίας No Frost. Αυτό σημαίνει, πως η ίδια η τεχνολογία της συσκευής δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί πάγος. Ωστόσο, για τα πιο παλιά μοντέλα δεν ισχύει το ίδιο. Αν το ψυγείο σου έχει μερικά χρόνια ζωής πίσω του, τότε χρειάζεται φροντίδα, προκειμένου να μην πιάνει πάγο.

Η πιο απλή λύση είναι να κάνεις απόψυξη 2- 3 φορές το χρόνο. Σίγουρα, δεν είναι η πιο ευχάριστη ενασχόληση που θα μπορούσες να έχεις. Ωστόσο, σκέψου το σαν μια καλή ευκαιρία για να καθαρίσεις το ψυγείο σου. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτύσσει δυσάρεστες μυρωδιές που περνούν στα τρόφιμα σου.

Έχει φθαρεί το λάστιχο της πόρτας

Μήπως το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου σου δεν ασφαλίζει τόσο καλά, όσο κάποτε; Αν το λάστιχο έχει σκιστεί σε ένα σημείο, ή είναι βρώμικο, ή δεν εφαρμόζει καλά πια, τότε η πόρτα του ψυγείου δεν κλείνει καλά. Όταν η πόρτα δεν είναι ερμητικά κλειστή, ζεστός αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ψυγείου.

Στη συνέχεια, το ψυγείο προσπαθεί να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια. Αν έχεις την υποψία ότι το λάστιχο της πόρτας δεν είναι σε άριστη κατάσταση, τότε καλό θα είναι να το αντικαταστήσεις. Συστήνεται να καλέσεις έναν τεχνικό να το αναλάβει, καθώς θα το κάνει γρήγορα, σωστά και χωρίς να σου κοστίσει πολύ.

Δεν αερίζεται σωστά το εσωτερικό του

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά μέσα στο ψυγείο σου και να αναρωτηθείς, αν το έχεις παραγεμίσει. Σίγουρα, ένα γεμάτο ψυγείο είναι χαρά, γιατί σημαίνει πως έχεις διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται χώρος για να μεταφέρεται ο κρύος αέρας σε κάθε επίπεδο του εσωτερικού του ψυγείου.

Έτσι, είναι καλό να αφήνεις λίγο κενό ανάμεσα στα τρόφιμα σου και στα τοιχώματα του ψυγείου. Φρόντισε να μην ακουμπούν συσκευασίες πάνω στα τοιχώματα ή στην κορυφή του ψυγείου, ώστε η μεταφορά του αέρα να γίνεται αβίαστα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να πιάσει πάγο το ψυγείο σου.

Δεν έχεις ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία

Είσαι βέβαιος/-η ότι γνωρίζεις ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο σου; Ίσως να μην το ήξερες, αλλά η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ σημαντική για να διατηρούνται τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση. Μπορεί, λοιπόν, να μην έχει πρόβλημα, απλώς να μην έχει ρυθμιστεί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου είναι 2 - 4 βαθμοί Κελσίου.

Μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού συστήνεται να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία λίγο πιο χαμηλά, ώστε να λειτουργεί το ψυγείο σου με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προμηθευτείς με ένα θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα σου επιτρέψει να ελέγχεις τη θερμοκρασία του ανά πάσα στιγμή.

Το ψυγείο ετοιμάζεται να σε εγκαταλείψει

Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει και αυτό το σενάριο στο μυαλό σου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί πιάνει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Ωστόσο, αν παρατηρείς ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, ενώ ήδη έχεις εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, τότε μάλλον το πρόβλημα δε λύνεται. Φυσικά, αν δεν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, τότε δεν έχει νόημα να σκεφτείς πως το ψυγείο σου σε εγκαταλείπει.

Πρέπει να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο, πριν ξεκινήσεις έρευνα αγοράς για καινούριο ψυγείο. Αν πάρεις απόφαση να αγοράσεις καινούριο ψυγείο, τότε έχε υπόψιν σου την επιλογή ψυγείου με τεχνολογία No Frost. Έτσι, το επόμενο ψυγείο σου δε θα σου δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα.

Πηγή: douleutaras.gr