10 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για το φτέρνισμα

  • Πέμπτη, 10 Μάιος 2018 09:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά και μαζί της έφερε τον λαμπερό ήλιο, την...
ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, τα πουλάκια που κελαηδούν, αλλά και μερικά ακόμα αρνητικά πράγματα που κάνουν αυτήν την εποχή λίγο πιο δύσκολη. Φαντάζομαι έχετε καταλάβει πως αναφέρομαι στο φτέρνισμα, το πιο συχνό και, ενδεχομένως, ενοχλητικό σύμπτωμα της Αλλεργικής ρινίτιδας… που εμφανίζεται ως επί το πλείστων την Άνοιξη. Αν δεν έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το σύμπτωμα, τότε σίγουρα θα έχετε κάποιον στο κοντινό σας περιβάλλον που έρχεται αντιμέτωπος με την αλλεργία και το… χωρίς σταματημό φτέρνισμα. Το θέμα είναι ότι είναι τόσο οικείο στα αυτιά μας, αλλά στην πραγματικότητα ξέρουμε τόσα λίγα πράγματα για αυτό. Αναρωτιέστε “Τι;”. Του τύπου ότι θεωρείται είδος γυμναστικής, ότι βοηθάει στην αποτοξίνωση, ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί (ναι – ναι) και πολλά ακόμα περίεργα πράγματα.

Είστε έτοιμοι λοιπόν; Πάμε να δούμε…

1.Το φτέρνισμα είναι αντανακλαστικό
Φτερνιζόμαστε γιατί το σώμα μας, και συγκεκριμένα η μύτη μας, αντιδρά σε αλλεργιογόνα και στοιχεία που το «ενοχλούν», όπως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων. Όταν τα αλλεργιογόνα μπαίνουν στη μύτη μας, ο εγκέφαλος δίνει αμέσως σήμα να τα ξεφορτωθεί, μέσω του φτερνίσματος.

2.Το σώμα μας κάνει reboot με το φτέρνισμα
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που διεξήγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, κάποιες φορές η μύτη μας έχει ανάγκη να κάνει απλά… restart και να αποτοξινωθεί. Η λύση της φύσης για αυτή την ιδιαίτερη αποτοξίνωση είναι – τι άλλο; – το φτέρνισμα!

3.Ένα και μόνο φτέρνισμα μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 100 μιλίων την ώρα
Ο αέρας ταξιδεύει εντυπωσιακά γρήγορα μέσα από τη ρινική κοιλότητα, γι’ αυτό κάνουμε συχνά πολύ έντονο θόρυβο όταν φτερνιζόμαστε. Όσο πιο γρήγορα κινείται ο αέρας στη μύτη, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο θόρυβος!

4.Το φτέρνισμα είναι κι αυτό ένα είδος γυμναστικής
Με το φτέρνισμα ενεργοποιούμε ταυτόχρονα το στήθος, το διάφραγμα και την κοιλιακή χώρα! Δε νιώθετε ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο #bikinibody σας;

5.Είναι αδύνατον να φτερνιστεί κανείς με τα μάτια ανοιχτά
Τη στιγμή που ο εγκέφαλός μας δίνει σήμα να φτερνιστούμε, την ίδια ακριβώς στιγμή δίνει εντολή να κλείσουμε τα μάτια μας. Την επόμενη φορά που θα σας προκαλέσουν να φτερνιστείτε με ανοιχτά τα μάτια, μην πέσετε στην παγίδα!

6.Ύπνος και φτέρνισμα δεν πάνε μαζί
Όσο κοιμόμαστε, το νεύρο που ευθύνεται για την ενεργοποίηση του φτερνίσματος «κοιμάται», όπως εμείς! Φανταστείτε, πόσο κουραστικό θα ήταν να κοιμάστε και να φτερνίζεστε ταυτόχρονα;

7.Το έντονο φως του ήλιου μπορεί προκαλέσει φτέρνισμα σε μερικούς ανθρώπους
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους αντιδρούν στο φως, με φτέρνισμα! Παρότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν εντελώς γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρούν πως η πιθανότερη εξήγηση είναι η εξής: όταν ερχόμαστε σε επαφή με έντονο φως, οι κόρες των ματιών μας συστέλλονται, όπως συμβαίνει και με το φτέρνισμα. Έτσι, ο οργανισμός μπερδεύει το ένα σήμα με το άλλο και καταλήγει να ενεργοποιεί παραπλήσιο μηχανισμό, αυτόν του φτερνίσματος!

8.Μπορεί να φτερνιστείς ακόμη κι όταν «βγάζεις» τα φρύδια σου
Κατά τη διάρκεια του… καλλωπισμού, μπορεί άθελά μας να ενεργοποιήσουμε το νεύρο στο πρόσωπο που δίνει εντολές στη ρινική κοιλότητα, κι ως αποτέλεσμα, να φτερνιστούμε! Μη σου τύχει…

9.Τα ιγκουάνα κρατούν το ρεκόρ φτερνίσματος στο ζωικό βασίλειο
Τα ιγκουάνα φτερνίζονται πιο συχνά και πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Είναι ο δικός τους τρόπος να αποβάλουν από το σώμα τους κάποια άλατα, υποπροϊόντα της διαδικασίας πέψης. Σκέφτεστε κι εσείς πώς μοιάζει ένα ιγκουάνα που φτερνίζεται;

10.Υπάρχει τρόπος να σταματήσει το συνεχές, ενοχλητικό φτέρνισμα
Κάποιοι λένε πως αν αναπνεύσεις από το στόμα και τοποθετήσεις τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο, το φτέρνισμα σταματά πριν ξεκινήσει. Για να απαλλαγείτε από το φτέρνισμα, εμείς σας συμβουλεύουμε να εμπιστευθείτε τη δύναμη της φύσης και της επιστήμη.

tlife.gr