Χοιρινές μπουκίτσες με πάπρικα και δεντρολίβανο

  • Τετάρτη, 9 Μάιος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Πεντανόστιμες, μαλακές χοιρινές μπουκίτσες με πάπρικα, δενδρολίβανο και μαϊντανό. Συνοδέψτε το με πατατούλες τηγανιτές ή πουρέ πατάτας και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου, για ένα νόστιμο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό κρέας από ώμο ή σπάλα, κομμένο σε κύβους 2 εκ. περίπου
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. + 50 ml ελαιόλαδο
50 ml λευκό ξηρό κρασί
50 ml χυμός λεμονιού
1½ κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά ή 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν ή κάρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
1 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο ή θυμάρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, καλά κοπανισμένα
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωναράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πατάτες τηγανιτές ή πουρέ πατάτας για συνοδευτικό 

Εκτέλεση συνταγής

Έχετε ζητήσει από το χασάπη σας να κόψει σε μπουκίτσες το χοιρινό ή το κόβετε μόνοι σας. Το αφήνετε 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε εκτός ψυγείου για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε καλά και από τις δύο πλευρές. 
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπουκίτσες χοιρινού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και “θωρακιστούν” καλά από όλες τις πλευρές. 
Προσθέτετε τα υπόλοιπα 50ml ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά καρέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν τα κρεμμύδια. Ρίχνετε και το σκόρδο και το αφήνετε να σοταριστεί για ½ λ, ίσα ίσα να βγάλει το άρωμά του, χωρίς όμως να μαυρίσει και πικρίσει.
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε για 2-3 λ να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη πάπρικα, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύψει το φαγητό κατά τα 2/3 (περίπου 250 ml).
Όταν το υγρό αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, έτσι ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αν σωθούν τα υγρά και δεν έχει γίνει το κρέας, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζετε κανονικά το μαγείρεμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το πασπαλίζετε με το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε το φαγητό μέσα στη κατσαρόλα για 10 λ περίπου να “ξεκουραστεί. Το σερβίρετε με πατατούλες τηγανιτές ή με πουρέ πατάτας. 

Πηγή: sintayes.gr