Φυτό διάσπαρτο σε όλη την Κρήτη προκαλεί αλλεργίες - Όμορφο, θεραπευτικό αλλά και επικίνδυνο

  • Τρίτη, 8 Μάιος 2018 09:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Διάσπαρτο σε όλη την Κρήτη βρίσκεται αυτήν την περίοδο και ως το τέλος του Καλοκαιριού, ένα φυτό που αν και αποτελεί πολύτιμο βότανο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αλλεργίες. Πρόκειται γα την Παριετάρια ή όπως απλά ονομάζουμε το φυτό το περδικάκι ή περδικούλι το οποίο φυτρώνει παντού από τους βράχους της θάλασσας, ως τις άκρες των δρόμων και ανάμεσα σε πέτρες, ενώ στην Κρήτη το βρίσκουμε ακόμα και σε πάρκα αλλά και σε συστάδες φυτών στις διαχωριστικές νησίδες των δρόμων.

Είναι ποώδες πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Κνιδοειδή, την οικογένεια της τσουκνίδας. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και χάρη σε μορφολογικούς μηχανισμούς των ανθέων τους, απελευθερώνουν άφθονη γύρη με μορφή νέφους.

Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους πλήττει το 50% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλεργίες και αποτελεί το πιο αλλεργιογόνο φυτό όλης της λεκάνης της Μεσογείου.

Γνωστό από την αρχαιότητα

Το περδικάκι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την διουρητική δράση του, ως καταπραϋντικό για τον βήχα και ως βάλσαμο για τα τραύματα και τα εγκαύματα. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, το περδικάκι συνδέεται με τον Περικλή και την κατασκευή του Παρθενώνα. Όταν ένας εργάτης που δούλευε στην Ακρόπολη Αθηνών έπεσε από τον βράχο και τραυματίστηκε σοβαρά, η Αθηνά υπέδειξε στον Περικλή ένα περδικάκι για να περιποιηθεί τον εργάτη. Πράγματι, ο Περικλής γιάτρεψε τις πληγές βάζοντας πάνω τους φύλλα του φυτού.

Την Parietaria officinalis τη συναντούμε με τα ονόματα Ελξίνη, Περδικάκι, Ανεμογλέντι, Ανεμόχορτο, Ανεμοκλείδι ή Κολλητρίδα. Ο Διοσκουρίδης την αναφέρει με το όνομα Περιαλλόκαυλον το Αρουραίον.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Όσον αφορά στις θεραπευτικές του ιδότητες μέσω του νιτρικού καλίου που περιέχει (σε συνεργασία με άλλες ουσίες του φυτού, γιατί το νιτρικό κάλιο δεν έχει δεν δίνει τα ίδια αποτελέσματα μόνο του) το φυτό έχει έντονες διουρητικές ιδιότητες. Έχει επίσης μαλακτικές, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιμο βότανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάθε φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που χρειάζεται μαλακτική δράση. Είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κυστίτιδας και πυελίτιδας. Είναι καλό γενικό διουρητικό και χρησιμοποιείται για την απαλλαγή από την κατακράτηση υγρών, όταν αυτή οφείλεται σε αίτια που έχουν σχέση με τα νεφρά. Το τσάι του φυτού είναι κατά του κρυολογήματος και του βήχα και είναι ακόνη ευεργετικό για τις παθήσεις του λαιμού και τους ρευματισμούς. Εξωτερικά δρα κατά των φλογώσεων και της στηθάγχης. Τα φύλλα ή το τσάι τους πάνω σε κοψίματα, έλκη, πληγές και στα αυτιά είναι καθαριστικά και κατά των μολύνσεων.