Στην Ανεκουλουρίδα της Μαρωνιάς - Με θεϊκές γεύσεις και την Εύα με το Σίμο

  • Τρίτη, 8 Μάιος 2018 08:36
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η Ανεκουλουρίδα είναι ένα καφενείο – μεζεδοπωλείο. Δεν είναι συνηθισμένο από καμιά άποψη και δεν είναι κοντά. Αλλά αν φτάσει κανείς ως τη Μαρωνιά της Σητείας και δεν το επισκεφθεί, θα έχει χάσει μια σημαντική ευκαιρία. Να γνωρίσει αυθεντικούς ανθρώπους που θα τον αντιμετωπίσουν ως καλό μουσαφίρη και να γευτεί ... το άνθος της Κρητικής γης μαγειρεμένο από τα έμπειρα χέρια της Εύας και του Σίμου, με συνταγές που θυμίζουν τη νοικοκυροσύνη και τις γεύσεις των γιαγιάδων μας.

Το πρώτο που θα “ακούσεις” - όπως λέμε στην Κρήτη- θα είναι οι μυρωδιές από τις αχνιστές κατσαρόλες, τα καυτά τηγάνια αλλά και το ψητό που θα ψήνεται στην ξυλόσομπα. Η ξυλόσομπα στη μέση του μαγαζιού, το Χειμώνα χρησιμεύει και για τη θέρμανση αλλά στην πραγματικότητα δε σβήνει όλο το χρόνο αφού όλο και κάτι θα ψήνει.

Μετά θα σε απασχολήσει το όνομα του μαγαζιού “Ανεκουλουρίδα”. Για όσους δε γνωρίζουν ανεκουλουρίδα είναι ένας δρόμος που “πάει κι έρχεται” χωρίς να κλείνει έχοντας ελικοειδή μορφή όπως φαίνεται και στην ταμπέλα του καταστήματος.

Ώσπου να το μάθεις αυτό και να εξερευνήσεις το χώρο έρχονται τα πρώτα πιάτα, οι μεζέδες που είναι από τα πιο εκλεκτά υλικά της περιοχής. Φρέσκα λαχανικά, και νόστιμα κρέατα αλλά και παραδοσιακές Κρητικές συνταγές. Και οι μυρωδιές από τη ξυλόσομπα κατακλύζουν το χώρο.

Για τη μαγειρική ο Σίμος και η Εύα διαφωνούν χαμογελαστά καθώς ο Σίμος υποστηρίζει πως δεν έχει καμιά σχέση με τη μαγειρική και η Εύα λέει πως “οι δύο πέτρες του μύλου αλέθουν το σιτάρι”.

Όμως όπως όλα η επίσκεψη στο μαγαζί του Σίμου και της Εύας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Κι εδώ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αφού με ένα εκπληκτικό τρόπο η γευστική παράδοση του τόπου μας “αγγίζει” τις λεπτές χορδές της γκουρμέ κουζίνας.

Οι ιδιοκτήτες καλωσορίζουν τους επισκέπτες με χαμόγελο, σερβίρουν με πολύ κέφι κι αν χρειαστεί θα σας κάνουν και παρέα.