Τροφές που θα δυναμώσουν και θα ασπρίσουν τα δόντια σου

  • Δευτέρα, 7 Μάιος 2018 19:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα δόντια σου, αφού είναι το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται αμέσως μόλις χαμογελάσεις. Ο καφές και το κρασί μπορούν να λερώσουν τα δόντια ενώ η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης μπορεί να τους προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Αν και θα γνωρίζεις ότι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν ζημιά στα δόντια σου, γνωρίζεις επίσης ότι υπάρχουν και φαγητά που μπορούν να τους κάνουν καλό;

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που μπορείς να επιλέξεις, αν θέλεις να διατηρήσεις το χαμόγελό σου φωτεινό και υγιές. 

 

Τυρί: Σίγουρα η συμβουλή του γιατρού θα είναι αυτό που περίμενες πάντα για να παραγγείλεις τις πατάτες σου με έξτρα τυρί. Όπως και σχεδόν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί περιέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο, τα οποία προστατεύουν και δυναμώνουν τον σμάλτο, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σου.

Καρότα: Αν κρίνεις από τα δόντια του Bugs Bunny που συνέχεια φαίνεται να τρώει καρότα, τότε το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και εσύ. Τα καρότα δεν είναι μόνο ωφέλιμα για τα μάτια σου, αλλά χάρη στην ινώδη υφή τους, όταν μασάς μερικά ωμά καρότα αυξάνεις την παραγωγή του σάλιου στο στόμα σου, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια σου.

Φυλλώδη λαχανικά: Από την άλλη πλευρά, τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, περιέχουν πολύ ασβέστιο και φολικό οξύ, τα οποία βοηθούν στο να χτιστεί το σμάλτο των δοντιών σου.

Γιαούρτι: Όπως και το τυρί, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη. Επίσης, είναι γεμάτο με προβιοτικά, δηλαδή τα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στο να διατηρούνται υγιή τα ούλα σου. Φρόντισε μόνο να επιλέγεις γιαούρτι χωρίς περιττά σάκχαρα.

Μήλα: Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα λέει ο σοφός λαός και δεν έχει άδικο. Συγκεκριμένα φρούτα, όπως τα μήλα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Μπορείς να τρως ένα μήλο μετά από κάθε γεύμα σου, ώστε να απομακρύνεις ελαφρά και να καθαρίζεις τα εναπομείναντα κομματάκια φαγητού από το στόμα σου

Σέλερι: Μήπως παρατηρείς κάποιον κανόνα εδώ; Τα ωμά, τραγανά λαχανικά είναι γενικά ωφέλιμα για το σώμα σου αλλά και για τα δόντια σου. Και ενώ εκείνες οι μικρές χορδές μέσα στο κοτσάνι του σέλερι μπορεί να είναι ενοχλητικές στο μάσημα, στην πραγματικότητα είναι πολύ αποτελεσματικές στο να απομακρύνουν τα κομματάκια των τροφών από τα δόντια.

 

Πηγή: queen