Τι λένε οι κινήσεις των ματιών μας για τον χαρακτήρα μας

  • Δευτέρα, 7 Μάιος 2018 09:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Oι κινήσεις των ματιών μας προδίδουν στοιχεία του χαρακτήρα μας. Το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διενήργησε μία έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο κοιτάμε, αντανακλά την προσωπικότητά μας. Για παράδειγμα, οι περίεργοι άνθρωποι κοιτούν συνεχώς γύρω τους ενώ οι ανοιχτόμυαλοι εστιάζουν σε αφηρημένες εικόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία συσκευή τεχνητής νοημοσύνης η οποία μπορεί να προβλέψει την προσωπικότητα του ατόμου με βάση τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζει γύρω του. 

Σαράντα δύο φοιτητές φόρεσαν έξυπνα γυαλιά παρακολούθησης των ματιών ενώ περπατούσαν γύρω από την πανεπιστημιούπολη, όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».

Οι φοιτητές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους.

Το ερωτηματολόγιο αυτό σκιαγραφούσε την προσωπικότητα του ατόμου και επικεντρωνόταν σε πέντε σημεία της ψυχολογίας: την εξωστρέφεια, τη νεύρωση, την ευσυνειδησία, την ευγένεια και την ευελιξία στην εμπειρία.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χαρακτηρίζουν τα πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης ενός ατόμου», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ήταν νευρωτικοί, συνήθως ανοιγόκλειναν γρηγορότερα τα μάτια τους, ενώ οι άνθρωποι που ήταν ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, κοιτούσαν περισσότερο από τη μία πλευρά.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που ήταν ιδιαίτερα ευσυνείδητοι, είχαν μεγαλύτερη διαστολή στην κόρη των οφθαλμών τους. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα από τους απαισιόδοξους ανθρώπους.

Πρώτο Θέμα