Πως να ανακουφιστείτε από την αλλεργική ρινίτιδα;

  • Σάββατο, 5 Μάιος 2018 20:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση με …ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να χαλάσει την ημέρα όσων πάσχουν από αυτήν. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη γύρη και κατ’ επέκταση τις εξάρσεις της πάθησης;

Αλλάξτε ρούχα όταν γυρνάτε σπίτι

Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, η γύρη μπορεί να κολλήσει στα ρούχα σας. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για την αίσθηση φτερνίσματος αρκετή ώρα μετά την επιστροφή. Καλή ιδέα είναι να αλλάξετε ρούχα αμέσως.

Τινάξτε το μπουφάν σας

Όλοι έχουμε κάποιο αγαπημένο τζάκετ που φοράμε πιο συχνά. Για να εξασφαλίσετε ότι δεν αρχίζετε την ημέρα σας με ανεπιθύμητη γύρη τινάξτε το καλά πριν το ξαναφορέσετε. Να θυμάστε να το κάνετε έξω από το σπίτι.

Κρατήστε καθαρά τα κατοικίδια

Το να εμποδίσετε τα ζώα από το να φέρουν γύρη στο σπίτι είναι πρόκληση. Για αυτό, να τα βουρτσίζετε τακτικά ή να τους κάνετε μπάνιο κατά την περίοδο γύρης. Πιθανόν δεν θα τους αρέσει αλλά είναι για το καλό σας.

Κρυφτείτε από τις υψηλές συγκεντρώσεις γύρης

Αν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά και τα συμπτώματα έντονα, καλύτερα να μείνετε μέσα.

Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά

Αν η γύρη φτάσει σε εσάς, η αλλεργική ρινίτιδα δεν θα αναζωπυρωθεί. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να είναι δύσκολο μια ζεστή ημέρα, επομένως κρατήστε δροσερό το περιβάλλον με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.

Αποφύγετε την κηπουρική

Η κηπουρική είναι φανερό ότι θα σας αφήσει εκτεθειμένους στη γύρη, επομένως μπορείτε να την αποφύγετε.

 

Βγαίνοντας έξω 
Επιλέξτε προσεκτικά τα γυαλιά σας

Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας και από άλλους παράγοντες εκτός από τον ήλιο. Αν ένα από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που σας ενοχλούν είναι ο ερεθισμός στα μάτια, το σωστό ζευγάρι μπορεί να κρατήσει τη γύρη μακριά.

Καλύψτε τη μύτη σας

Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε τη γύρη να εισχωρήσει στη μύτη σας θα βοηθήσει να σταματήσουν τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Διακόψτε το κάπνισμα

Όπως οποιοδήποτε είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο καπνός θα ερεθίσει τα τοιχώματα των αεραγωγών και θα επιδεινώσει τις αλλεργίες.

 

Διατροφή 
Φάτε πικάντικα

Οι πιπεριές τσίλι μπορούν να βοηθήσουν στη διάνοιξη των αεραγωγών και να διευκολύνουν την αναπνοή, ενώ άλλα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επιλέξτε προσεκτικά τα συστατικά

Μια από τις καλύτερες ουσίες για την αλλεργική ρινίτιδα είναι η κουερσετίνη που οι μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει την παραγωγή ισταμίνης. Τροφές με μεγάλες ποσότητες είναι τα πράσινα λαχανικά, τα μούρα, τα φασόλια και τα μήλα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βητα καροτίνη είναι δυο ακόμα τρόποι να ανακουφιστεί η μπλοκαρισμένη μύτη και τα ιγμόρεια.

Δοκιμάστε ένα νέο τσάι

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι τσάι, υπάρχουν πολλές επιλογές που σας βοηθούν να ρυθμίζετε την αλλεργική ρινίτιδα.

Δοκιμάστε τσάι χαμομήλι ή τσάι τσουκνίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων,  καθώς και τα 2 έχουν αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μείνετε μακριά από τροφές που παράγουν ισταμίνη

Για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που είτε περιέχουν ισταμίνη είτε ενθαρρύνουν τον οργανισμό να παράγει περισσότερη. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πίκλες, το καπνιστό κρέας και ψάρι, το τυρί και οι ξηροί καρποί.

Ορισμένα φρούτα ενθαρρύνουν τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ισταμίνη και να επιδεινώσει την αλλεργική ρινίτιδα.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Ενώ είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε με αλκοολούχο ποτό μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, αυτό περιέχει ισταμίνη.

Κρατήστε ημερολόγιο αλλεργικής ρινίτιδας

Σημειώνοντας πότε συμβαίνουν τα συμπτώματά σας, κάθε χρόνο, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε τάσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ξέρετε πότε τα συμπτώματα σας θα είναι πιθανόν στα χειρότερά τους.

 

Πηγή: iatronet