Φωνές και γέλια θα γεμίσει ξανά η Πεδιάδα - Αναβιώνει η παραδοσιακή ποδηλατάδα

  • Σάββατο, 5 Μάιος 2018 09:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Την ποδηλατάδα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 στην Κρήτη, αναβιώνουν και φέτος στους Αποστόλους, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα, ενώ δωρεάν θα είναι η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών με αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα.

Ήδη, για την ποδηλατάδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί στους Αποστόλους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άνοιξε κατάλογος συμμετοχών με πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πάρουν μέρος με δικό τους ποδήλατο ή που θα ενοικιάσουν. Αφετηρία της ποδηλατάδας, θα είναι η έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, απ’ όπου θα ξεκινήσουν ποδηλάτες όλων των ηλικιών και θα ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, με στάση για ξεκούραση σε κάθε χωριό, καταλήγοντας στην περιοχή Λιβάδες Θραψανού χώρος που προσφέρεται για αναψυχή. Στο σημείο του τερματισμού θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και έπαινοι.

Ο 8ος ποδηλατικός γύρος Πεδιάδος, θα είναι μια γιορτή για το ποδήλατο, μια μοναδική εμπειρία με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων  και με πολλούς επισκέπτες, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και αποτελεί τη συνέχεια μιας διοργάνωσης που έγινε θεσμός και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού και υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Η αναβίωση του ποδηλατικού δρόμου, αποτελεί μια δράση που έχει άμεση σχέση με την ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει νοσταλγικά το παρελθόν, τότε που στις δεκαετίες του ’50 και το ’60 δεκάδες ποδήλατα κυκλοφορούσαν στα πεδινά χωριά της Κρήτης ως μέσο μετακίνησης για αγρότες, τεχνίτες μαθητές. Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή και το μέλλον, στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωματική άσκηση «Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη ποδηλατάδα, να θυμηθούμε τα παλιά και να στείλουμε μηνύματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωματική άσκηση…», δήλωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών Μαρία Δαμιανάκη. Η ίδια, αναφερόμενη στον επιτυχημένο θεσμό, ευχαριστεί για τη συνδιοργάνωση τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ηρακλείου, το Δήμο Μινώα, όλους τους χορηγούς – υποστηρικτές της διοργάνωσης, αλλά και τους εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες που κάθε χρόνο συμμετέχουν και στηρίζουν το θεσμό.

Αφηστε καποιο σχολιο