Σαν σήμερα η τραγωδία του πνιγμού των 21 Μαθητριών στη Γεωργιούπολη. 4 Μαϊου 1972

  • Παρασκευή, 4 Μάιος 2018 22:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην Γεωργιούπολη με τον πνιγμό 21 μαθητριών από τα χωριά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, συνέβη σαν σήμερα, 4 Μαίου, πριν 46 χρόνια.
 

Εκείνο το μοιραίο πρωινό της 4ης Μαίου του 1972, μια σχολική εκδρομή του εξατάξιου γυμνασίου Σπηλίου μετετράπη σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην χώρα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πήγαν στην Γεωργιούπολη για ημερήσια εκδρομή. Με χαρές και τραγούδια. Ήταν  παιδιά από την Α’, Β’ και Γ’ τάξη, που όταν  έφτασαν στην Γεωργιούπολη και ξεχύθηκαν με την ορμή των νιάτων σε παιχνίδια,

Μαζί τους και οι καθηγητές που ήταν υπεύθυνοι για την εκδρομή.

Κάποια στιγμή, 27 μαθήτριες – χωρίς την συνοδεία καθηγητών – επιβιβάστηκαν στο καϊκι  «Δύο Γιώργηδες» για μια βόλτα στον κόλπο της Γεωργιούπολης, ενώ το σκάφος ήταν γεμάτο με δίχτυα.

Μετά από περίπου ένα τέταρτο και ενώ βρισκόταν λιγότερο από  ένα μίλι στα ανοιχτά, σβήνει ο κινητήρας και ένα κύμα χτυπά το σκάφος. Οι μαθήτριες τρομοκρατημένες,τρέχουν στην μια πλευρά.

Το μικρό σκάφος ανατρέπεται και όλες οι κοπέλες βρίσκονται μέσα στην θάλασσα, χωρίς να γνωρίζουν κολύμβηση και οι περισσότερες μπλεγμένες στα δίχτυα, τα οποία είχαν απλωθεί γυρω από το καϊκι

Από τις 27 μαθήτριες, μόνο η Στυλιανή Γλυνιαδάκη ήξερε κολύμβηση και κατάφερε με ηρωική αυταπάρνηση να σώσει δύο ακόμη συμμαθήτριές της, ενώ άλλες τρεις κατάφεραν να σωθούν, καθώς δεν είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα.

Από την παραλία, οι καθηγητές τους αλλά και άλλοι έβλεπαν την τραγωδία να εκτυλίσσεται αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, απ΄ρολο που προσπάθησαν άλλα καϊκια να προστρέξουν για βοήθεια.

Τελικά, στην παραλία της Γεωργιούπολης ανασύρονται νεκρά 21 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών:

Τα ονόματα των νεκρών κοριτσιών ήταν

Δουλγεράκη Ευαγγελία, Δουλγεράκη Αιμιλία (δίδυμες αδελφές). Δουλγεράκη Αικατερίνη (εξαδέλφη τους), Φουσταλιεράκη Αμαλία, Σειραγάκη Αικατερίνη, Λογιάκη Αικατερίνη, Μαρκουλιδάκη Αννα, Μπιζιριαννάκη Ελένη, Παγκάκη Ολυμπία, Παπαδάκη Αννα, Χατζηδάκη Γαρυφαλλιά, Τσαγκαράκη Βάσω, Θεοδοσάκη Χρυσή, Κυριακάκη Μαργαρίτα, Κουμεντάκη Αικατερίνη, Τσιγδινού Μαρία, Στρατηδάκη Ειρήνη, Παπαδάκη Μαρία, Σειραγάκη Μαρία, Λιμάκη Ιωάννα, και Λαγουδάκη Θεοδοσία.

Τα χωριά της τότε επαρχίας Αγ.Βασιλείου Σπήλι, Μιξόρρουμα, Μουρνέ, Κεντροχώρι, Κισσός, Λαμπρινή, βυθίζονται στην οδύνη και στο πένθος, ενώ ολόκληρη η χώρα συγκλονίζεται από την τραγωδία.

Στο δικαστήριο που έγινε για τις ευθύνες για  τον πνιγμό των 21 κοριτσιών, κρίθηκε «ένοχος ανθρωποκτονιών κατά συρροή εν συνειδήσει»,(σύμφωνα με τον τότε Ποινικό Κώδικα, που σημαίνει εν γνώσει του κινδύνου) ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, « ΄Ενοχοι …άνευ συνειδήσεως», δηλαδή αμέλειας, κρίθηκαν  οι καθηγητές Ιω. Τσαγκαράκης και Στυλιανή Στυλιανουδάκη (φυλάκιση 18 μηνών), ενώ στους καθηγητές Ι. Χαριτζόπουλο και Ζωή Ριτσάτου- Παπαδάκη επιβλήθηκε ποινή ενός έτους με αναστολή.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, έγιναν ακυρώσεις για πολλά χρόνια των σχολικών εκδρομών, και αναδείχθηκαν οι σημαντικές ευθύνες των συνοδών καθηγητών γαι την επιτήρηση των σχολικών εκδρομών.