Πουρές πατάτας: Κλασική και νόστιμη συνταγή

  • Τρίτη, 15 Μάιος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ο πουρές πατάτας είναι εύκολη συνταγή με απλά υλικά και έτοιμη σε ελάχιστα λεπτά. Φτιάξτε ανά πάσα στιγμή, για να συμπληρώσει τα γεύματα ή να συνοδέψει πιάτα κρεατικών, ψαριών ή αλλαντικών.

Πουρές πατάτας, η βασική συνταγή

Υλικά για 4 μερίδες:

1 κιλό βραστές πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
100 γρ. βούτυρο
250ml γάλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

Χρόνος προετοιμασίας: 5′ – Χρόνος μαγειρέματος: 40′

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα τους. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν και κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι. Θα καταλάβουμε πως είναι έτοιμες, όταν τις τρυπήσουμε με πιρούνι και διαπιστώσουμε πως έχουν μαλακώσει αρκετά και το πιρούνι βυθίζεται με ευκολία. Ο χρόνος βρασίματος είναι ανάλογα το μέγεθος τους και απαιτεί το μέγιστο 30 – 35 λεπτά.

Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε.
Όσο ζεσταίνεται το γάλα, πολτοποιούμε τις πατάτες στο μίξερ ή με ειδικό σκεύος στο χέρι (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε πιρούνι) και προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς, και λίγο πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Ο πουρές πατάτας θα αποκτήσει περισσότερη γεύση αν τρίψτε μικρή ποσότητα κίτρινο τυρί.

Νηστίσιμος πουρές

Μπορείτε να παραλείψετε το γάλα και το βούτυρο, για να φτιάξετε νηστίσιμο πουρέ το ίδιο νόστιμο και γευστικό.

Υλικά συνταγής: 4 μερίδες

1 κιλό πατάτες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

Χρόνος προετοιμασίας: 5′ – Χρόνος μαγειρέματος: 30′

Η διαδικασία είναι ίδια με πριν. Πλένουμε καλά τις πατάτες και βράζουμε σε κατσαρόλα, με νερό που επαρκεί για να τις καλύψει. Μη ξεχάσετε μόλις πάρει βράση να προσθέσετε αλάτι.
Μόλις είναι έτοιμες και έχουν μαλακώσει αρκετά, αφαιρούμε από την κατσαρόλα και περιμένουμε να κρυώσουν. Κρατάμε μικρή ποσότητα από το νερό τους.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τοποθετούμε σε μπολ και πιέζουμε με πιρούνι μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το νερό τους. Αυτό βοηθά για να αφρατέψει ο πουρές και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αφομοιωθούν τα υγρά και σερβίρουμε.

Συνδυάστε με σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή άλλα κρεατικά της επιλογής σας.

votanokipos.gr