Τι ένιωσε ένας Γερμανός δάσκαλος όταν παρακολούθησε ταινία με τις φρικαλεότητες των Ναζί

  • Πέμπτη, 3 Μάιος 2018 18:04
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

28 Αυγούστου 1944, η μέρα του θανάτου για το χωριό των Χανίων Κακόπετρος. Εκείνη τη μέρα 23 παλικάρια δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.  Από εκείνη την μέρα όλοι είχαν τραύματα… Στο σώμα και στην ψυχή… Οι γονείς, οι συγγενείς, τα νεαρά κορίτσια του χωριού… Όλοι θρηνούσαν… Ένα χωριό που βυθίστηκε σε πένθος… Εκείνη την μέρα …

Η ταινία των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη, η οποία προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές, προβλήθηκε στην Κρήτη πρώτη φορά, την 28η Μαρτίου στα Χανιά.

Την προβολή αυτή την παρακολούθησε τυχαία μια ομάδα Γερμανών δασκάλων, οι οποίοι βρισκόταν στην Κρήτη στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος. Ένας από αυτούς, με επιστολή του που έστειλε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, εκθέτει με ιδιαίτερα συγκηνιτικό τρόπο τα συναισθήματα και την ντροπή του για τα εγκλήματα των συμπατριωτών του και προτείνει τον υποτιτλισμό της ταινίας στα Γερμανικά και την προβολή της στα Γερμανικά σχολεία.

Η ταινία, περιγράφει την καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς και τη δολοφονία των  23 κατοίκων του, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των αυτοπτών μαρτύρων της εποχής.

Ο Γερμανός δάσκαλος, στην επιστολή του αναγνωρίζει τα εγκλήματα των ναζί συμπατριωτών του και σχολιάζει μάλιστα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Θα είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον και χρήσιμο οι συντελεστές της ταινίας-ντοκυμαντέρ  Βίκη Αρβελάκη και Ματθαίος Φραντζεσκάκης, να προχωρήσουν στο γερμανικό υποτιτλισμό της ταινίας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα εγκλήματα των Ναζί στην Κρήτη και στη Γερμανική εκαπιδευτική κοινότητα.

Ο Γερμανός δάσκαλος τελειώνει την επιστολή του με το σύνθημα, "όχι στο μίσος-όχι στη λήθη"