Ποιες τροφές κρατούν μακριά τις ρυτίδες;

Η φράση «Η ομορφιά ξεκινάει από μέσα» δεν είναι μόνο μεταφορική. Η διατροφή σου κρύβει το κλειδί της αιώνιας νεότητας, ή τουλάχιστον της καθυστέρησης των ρυτίδων. Ένας εύκολος τρόπος, λοιπόν, να αποκτήσεις πιο λαμπερή και υγιή επιδερμίδα και να αργήσεις να νοιάζεσαι για το πόδι της χήνας, είναι να γεμίσεις το πιάτο σου με περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Η λέξη «αντιοξειδωτικό» ακούγεται πολύ συχνά αλλά, σαν όρος, πολλές φορές παραμένει ανεξήγητος. Τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές με τη σειρά τους είναι ασταθή μόρια που προκύπτουν ως παραπροϊόντα του μεταβολισμού και όσον αφορά το δέρμα, αυξάνουν το ρυθμό γήρανσης και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλα προβλήματα. Τα καλά νέα όμως είναι ότι τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε πολύ νόστιμα τρόφιμα, που εύκολα μπορείς να εισάγεις στη διατροφή σου.

Για πολλούς, το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα αποτελεί έκπληξη αλλά αυτό συμβαίνει γιατί συχνά ξεχνάμε ότι το δέρμα είναι και αυτό ένα όργανο του σώματός μας που αποτελείται από κύτταρα, όπως όλα τα υπόλοιπα. Τα κύτταρα αυτά τρέφονται με ό,τι τρεφόμαστε και εμείς, και κατ’ επέκταση επηρεάζονται άμεσα από το τι μπαίνει στο πιάτο μας.

 

Very berry

Οι φράουλες, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, τα μούρα, το acai και το ρόδι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Όπως λέμε πάντα οι διαιτολόγοι, όσο περισσότερα χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορείς να εισάγεις στη διατροφή σου, τόσο το καλύτερο. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Αν, λοιπόν, τρως πολλά χρώματα, κατ’ επέκταση λαμβάνεις και περισσότερα αντιοξειδωτικά.

 

Hit me

Η ρεσβερατρόλη είναι μία φυτική πολυφαινόλη με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βρίσκεται στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί μαζί με το φαγητό κάθε μέρα πιστεύεται ότι μπορεί να συνεισφέρει ενάντια στην γήρανση του δέρματος αλλά και σε διάφορες παθήσεις (καρδιαγγειακά προβλήματα, νόσος Alzheimer, Parkinson κ.α.). Πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις γιατί το αλκοόλ ως ουσία έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Πάουερ ρέιντζερ τζίντζερ

Το τζίντζερ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πράγμα πολύ καλό, καθώς περιέχει ηψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για αιώνες το τζίντζερ ήταν συστατικό σε πολλά παραδοσιακά γιατροσόφια για διάφορες ασθένειες. Κράτα, ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το τζίντζερ έχει αραιωτικές ιδιότητες για το αίμα και μπορεί να χειροτερεύσει το μελάνιασμα στην περίπτωση κάποιου χτυπήματος, κάποιας εγχείρησης ή να φανεί επιβλαβές στην περίπτωση κάποιας αιματολογικής πάθησης.

 

Το κακάο δεν είναι κακό

Και η ώρα που όλοι περιμέναμε: ΣΟΚΟΛΑΤΑ. Αν ανήκεις στο κομμάτι του πληθυσμού που απολαμβάνει τη μαύρη σοκολάτα, τότε σου έχω πολύ καλά νέα. Το κακάο που περιέχεται σε αυτή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συνεισφέρει στην υγεία του δέρματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχεται στη σοκολάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά θα έχει. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει κακάο, παρά μόνο βούτυρο κακάο, επομένως δεν περιέχει και αντιοξειδωτικά. Ομοίως, η σοκολάτα γάλακτος έχει μικρό ποσοστό κακάο για το βάρος της οπότε δεν προσφέρει ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Όσο πιο πικρή, λοιπόν, τόσο καλύτερο για την επιδερμίδα σου.

 

Πηγή: ladylike