Λάθος αλγορίθμου προκάλεσε τον θάνατο 270 γυναικών με καρκίνο του μαστού

  • Τετάρτη, 2 Μάιος 2018 21:07
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος


 

Σε λάθος ενημέρωση του βρετανικού συστήματος υγείας, λόγω ενός αλγόριθμου, αποδίδει τον θάνατο 270 γυναικών από καρκίνο του μαστού, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Τζέρεμι Χάντ. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις Αρχές να μην ενημερώσουν εγκαίρως για μαστογραφικό έλεγχο περισσότερες από 450.000 γυναίκες, ηλικίας από 68 έως 71 ετών, σε ένα διάστημα που υπολογίζεται από το 2009 μέχρι και φέτος.

Ο Χαντ έκανε λόγο για «μία τραγική εξέλιξη, ένα τραγικό σφάλμα», που ίσως ήταν μοιραία για αρκετές γυναίκες, οι οποίες δεν έλαβαν την κατάλληλη ενημέρωση για να περάσουν τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο. Αυτό ίσως είχε ως αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να χάσουν τη ζωή τους και κάποιες άλλες να νοσούν εξαιτίας αυτής κατάστασης.

Ο υπουργός επισήμανε πως έχει δημιουργηθεί και γραμμή επικοινωνίας, στην οποία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για σχετική ενημέρωση. Παράλληλα, θα μαθαίνουν εάν βρίσκονται σε μια λίστα παρακολούθησης, καθώς οι αρμόδιοι εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα αρχεία που βρίσκονται στο σύστημα υγείας και δείχνουν ποιες γυναίκες χρειάζεται να υποβληθούν σε έλεγχο.

Σχεδόν 450.000 γυναίκες στην Αγγλία έχασαν την τελευταία χρονικά μαστογραφία στην οποία έπρεπε να υποβληθούν και οι οποίες προσφέρονται από τον δημόσιο τομέα σε όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 70 ετών. Σύμφωνα με το BBC, από αυτές οι 300.000 βρίσκονται ακόμη στη ζωή.

newsbeast