Ποιες συνήθειες σου μειώνουν τα χρόνια ζωής σου;

  • Τετάρτη, 2 Μάιος 2018 19:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Και ποιος δεν θέλει να ζήσει περισσότερο; Και ποιος δεν θέλει να προσθέσει λίγα ακόμα χρονάκια στη ζωή του; Έστω και πέντε, έστω και δέκα! Οι επιστήμονες αναφέρουν τις συνήθειες που σου προσθέτουν χρόνια!

Όποιος λέει πως δεν θέλει να ζήσει περισσότερο μάλλον λέει ψέματα. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε λίγο περισσότερο, μια ζωή δεν μας φτάνει, Αλλά θέλουμε η ζωή μας να είναι και ποιοτική. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτές είναι οι πέντε συνήθειες που μας προσθέτουν 10 χρόνια ζωής.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψαν πως αν υιοθετήσεις πέντε υγιεινές συνήθειες ως ενήλικας τότε προσθέτεις μια δεκαετία στη ζωή σου.

Συγκεκριμένα, αν αλλάξεις τον τρόπο ζωής, οι γυναίκες προσθέτουν 14 χρόνια και οι άνδρες 12.

Ποιες είναι αυτές οι 5 συνήθειες που σου προσθέτουν χρόνια; Υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, διατήρηση ενός υγιούς βάρους, να μην καταναλώνεις πολύ αλκοόλ και να μην καπνίζεις.

Εντάξει, πρέπει να κάνεις μερικές θυσίες! Βέβαια, δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, αλλά αυτή η πρόσφατη έρευνα απέδειξε πόσο μεγάλη επίδραση έχουν αυτές οι συνήθειες στη ζωή μας.

Πολύ περισσότερο, οι άνθρωποι που ζουν υγιεινά, έχουν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 65% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο από όσους ήταν λιγότερο υγιείς κατά τη διάρκεια της τριετούς  μελέτης.

Συνολικά, τα πιο υγιή άτομα είχαν 74% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, περιελάμβανε ερευνητές που μελετούσαν στοιχεία 34 χρόνων για 78.865 γυναίκες και 27 χρόνων για 44.354 άνδρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στα 79,3 χρόνια κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από ότι σχεδόν όλες οι άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα. Κάπως έτσι ήλπιζαν πως η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να ποσοτικοποιήσει την επίδραση του τρόπου ζωής στη μακροζωία!

Τα ευρήματα έδειξαν πως η μη κατανάλωση αλκοόλ, ένας υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος, η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα και η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.

 

Πηγή: ipop