Που θα πάμε την Πρωτομαγιά - Επιλογές με δραστηριότητες και πρόγραμμα κοντά στο Ηράκλειο

  • Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2018 15:14
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Πρωτομαγιά σημαίνει εξοχή, αγριολούλουδα και φαγητό που ετοιμάζεται στην ύπαιθρο όσο η παρέα διασκεδάζει. Οι επιλογές είναι πολλές καθώς αρκετοί είναι οι φορείς και οι σύλλογοι που αργανώνουν εκδηλώσεις. Αρκετές από αυτές οργανωμένες ως την τελευταία λεπτομέρεια με μουσικά συγκροτήματα αλλά και άλλες δραστηριότητες. 

Παρακάτω καταγράφουμε κάποιες επιλογές κοντινές και ενδιαφέρουσες για την Πρωτομαγιά:

Αηδονοχώρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου θα στρώσει τραπέζι στο παλιό δημοτικό. Τραπεζοκαθίσματα σε σκιά και ψησταριές για να ψήσουν, περιμένουν τους επισκέπτες. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία. Σε κοντινή απόσταση συναντά κανείς ένα μοναδικό τοπίο, με τα δένδρα, τους θάμνους, τα αγριολούλουδα και τους βράχους με το σπάνιο σχήμα (δακτυλογαλιφιές).

Γωνιές

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών παραδοσιακά την Πρωτομαγιά εορτάζει στο Οροπέδιο Έβδομο. Τη διασκέδαση θα αναλάβει το συγκρότημα “Πύρηχος” (Γιώργος Ζαχαριουδάκης - πνευστά, Δημήτρης Στεφανάκης - λύρα, Βαγγέλης Τσαγκαράκης - λαούτο, Σταύρος Τσαγκαράκης - νταούλι και ούτι).

Την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων θα αναλάβουν ο όμιλος "Αθλοκίνηση" με τοξοβολία και σκοποβολή και οι "Φίλοι γεωργαλίδικων αλόγων". Οι γυναίκες του χωριού θα ετοιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό, κοιλιά με ρεβίθια και οι κτηνοτρόφοι θα τυροκομήσουν εκείνη την ημέρα ολόφρεσκη μυζήθρα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών, όπως πάντα, θα διαθέσει πάγκους, ξύλα και κάρβουνα και το μόνο που θα χρειαστεί για τους παρευρισκομένους είναι να βάλουν το κρέας και το κέφι τους.

Δαμάστα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, συνεχίζοντας το έθιμο του εορτασμού της Άνοιξης, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί τη γιορτή της Πρωτομαγιάς στον κάμπο της Δαμάστας.

Ο σύλλογος θα έχει μεριμνήσει για τις βασικές υποδομές στο χώρο της γιορτής, όπως πάγκοι, τραπέζια, ψησταριές, παραστιές κ.λπ.. Η κάθε παρέα χρειάζεται να μεριμνήσει για το γεύμα της. Θα παίξουν οι:

Μακρυδάκης Δημήτρης, λύρα.

Μαραθιανάκης Μανόλης, λαούτο.

Κυπριωτάκης Αντώνης, λαούτο/μαντολίνο.

Τζαγκαράκης Βαγγέλης, λαούτο/κρουστά.

Καμαράκι

Στο παλιό σχολείο του χωριού θα στηθεί το γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαινόσπηλιος στο Καμαράκι. Ο σύλλογος έχει φροντίσει για να υπάρχουν σουβλάκια, αναψυκτικά και μπύρες. Όμως, επειδή κανείς δε γνωρίζει τον όγκο των επισκεπτών, οι ψησταριές θα ψήνουν και το κρέας που θα κρατάνε οι παρέες. Ο σύλλογος έχει κανονίσει και ξενάγηση στο Χαϊνόσπηλιο σε όσους το επιθυμούν.