Η κοινή χειραψία υποδεικνύει πόσο έξυπνοι είμαστε

  • Κυριακή, 29 Απρίλιος 2018 10:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Από το ασθενές σφίξιμο του χεριού μέχρι και αυτή τη χειραψία που τσακίζει κόκαλα, πολλά είναι αυτά που συνάγουν οι επιστήμονες από τον τυπικό χαιρετισμό.

Έρευνες έχουν υποδείξει εδώ και καιρό πως το αδύναμο σφίξιμο του χεριού μπορεί να συνδέεται με δείκτες κακής υγείας, ενώ μια νέα μελέτη μάς λέει τώρα πως ο βαθμός της δύναμης του σφιξίματος έχει να κάνει με τη νοημοσύνη μας!

Περισσότεροι από 475.000 Βρετανοί υποβλήθηκαν στη μελέτη για να δουν οι επιστήμονες πώς συνδέεται η χειραψία με τη γνωστική μας κατάσταση -και τη σχιζοφρένεια, συγκεκριμένα-, μετρώντας χρόνο αντίδρασης, μνημονικές λειτουργίες και άλλους δείκτες. Τα υποκείμενα πέρασαν μετά από συνεντεύξεις και ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, ενώ η δύναμη της χειραψίας ελέγχθηκε μέσω ενός υδραυλικού δυναμόμετρου.

Και βρήκαν πως η δυνατή, στιβαρή χειραψία συνδέεται (με στατιστική σημαντικότητα) με καλύτερες γνωστικές ικανότητες, σε ανθρώπους με ή χωρίς σχιζοφρένεια! «Η μελέτη επιβεβαιώνει, σε μεγάλο δείγμα, τη σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη δύναμη του σφιξίματος και τους πολλαπλούς γνωστικούς παράγοντες του γενικού πληθυσμού», καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Schizophrenia Bulletin».

Και δεν είναι η πρώτη που βρίσκει κάτι τέτοιο, καθώς το ίδιο έκανε μελέτη του 2012, που κατέληξε πως η δυνατή χειραψία ενδυναμώνει τα θετικά αισθήματα της αλληλεπίδρασης δύο ανθρώπων, αλλά και μία ακόμα που κατέληξε σε παρεμφερή αποτελέσματα για την πρώτη καλή εντύπωση…

newsbeast.gr