Οι πιο συχνοί μύθοι που υπάρχουν για το άγχος

  • Σάββατο, 28 Απρίλιος 2018 19:39
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Κεφάλαιο άγχος. Πολλοί το αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση το άγχος, σε άλλους έρχεται και φεύγει αλλά όλοι έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα στη ζωή μας.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι μύθοι για το άγχος που όλοι πιστεύουμε παρ’ όλο που ίσως γνωρίζουμε πως δεν ισχύουν. Μεταδίδονται “μαγικά” από στόμα σε στόμα, σε συζητήσεις ή όταν προσπαθείς να δώσεις μια συμβουλή απ’ την εμπειρία σου, χωρίς όμως να είσαι ειδικός.

Ποιοι είναι οι μύθοι για το άγχος που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε;

 

Όταν αγχώνεσαι περιστασιακά δεν σημαίνει ότι έχεις και διαταραχές άγχους
Όλοι αγχώνονται ως ένα βαθμό στη ζωή τους. Για παράδειγμα μπορεί να αγχώνεσαι επειδή θα δώσεις εξετάσεις ή επειδή έχεις μια συνέντευξη για δουλειά. Υπό αυτές τις συνθήκες το άγχος είναι φυσιολογικό και ορισμένες φορές βοηθά. Ωστόσο, όταν αγχώνεσαι και έχεις διαταραχές άγχους, αυτό επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή. Σε ξεπερνά, δεν μπορείς να το διαχειριστείς και γι΄αυτό δεν μπορείς να χρησιμοποιείς αυτόν τον όρο καθημερινά και χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Οι διαταραχές άγχους δεν είναι κάτι που μπορείς απλά να ξεπεράσεις
Οι διαταραχές άγχους δεν είναι κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν σημαίνει ότι είναι μια μικρή ανησυχία αλλά είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που σε επηρεάζει καθημερινά. Και το να πεις σε κάποιον που πάσχει “απλά μην το σκέφτεσαι” ή “είναι όλα στο μυαλό σου” δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση. Το να λες σε κάποιον να σταματήσει να αγχώνεται είναι σαν να λες σε κάποιον με σπασμένη σπονδυλική στήλη να στέκεται όρθιος.

Δεν υπάρχει πάντα κάποιος προφανής λόγος για άγχος
Κι όμως! Δεν υπάρχει πάντα ένας προφανής λόγο για τον οποίο κάποιος αγχώνεται. Οι διαταραχές άγχους είναι περίπλοκες είναι δύσκολο να τις σκεφτείς λογικά και να βγάλεις νόημα. Το να πεις σε κάποιον “δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό” και να τους διαβεβαιώσεις δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να αγχώνεται. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο απλό!

Το άγχος μπορεί να είναι στο μυαλό αλλά υπάρχουν και φυσικά συμπτώματα
Κάποιος που υποφέρει από άγχος αντιμετωπίζει και φυσικά συμπτώματα όπως είναι η ναυτία, ο πόνος στο στομάχι, ημικρανίες, αρρυθμία και πολλά άλλα. Επειδή δεν μπορείς να δεις την “αρρώστια” δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ότι το άτομο δεν υποφέρει.

Υπάρχουν θεραπείες για το άγχος
Μερικοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι το άγχος φεύγει από μόνο του. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά δεν λειτουργεί σε όλους. Δεν χρειάζεται, όμως, να το ζεις μόνος σου και να μη μιλάς γι΄αυτό, γιατί υπάρχει θεραπεία.Βρες ποιο είναι το κατάλληλο για σένα.

 

Πηγή: ipop