Φαγητό για απαιτητικούς με γνήσια Κρητική γεύση - Οι "Τούρτουλοι" του Αγίου Γεωργίου έκαναν τη διαφορά

  • Σάββατο, 28 Απρίλιος 2018 09:26
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Έντονες γεύσεις Κρτήτης περιλάμβανε η συνταγή που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας ´´Οι Τουρτούλοι" . Το φαγητό ήταν οι Σκιουφομακαρούνες με απάκι και

και γαλοτύρι ένα φαγητό “μπελαλίδικο” αν φτιάξεις και τις μακαρούνες χειροποίητες. Ωστόσο η γεύση με την παραδοσιακή συνταγή που έκαναν τα μέλη του συλλόγου αποζημιώνει και τον απαιτητικό ουρανίσκο νε γεύσεις ιδιαίτερες και μοναδικές.

Όσο για τον τόπο που προέρχεται ο σύλλογος , τον Άγιο Γεώργιο θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα χωριό πλούσιο σε βλάστηση με πολλά νερά. Βρίσκεται στο 14ο χιλ. του δρόμου Σητείας - Ιεράπετρας. Η παλιά του ονομασία Τουρτούλοι οφείλεται πιθανόν στην Ενετική οικογένεια Turtullo. Η περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ανακαλύφθηκαν Μινωικά και Γεωμετρικά νεκροταφεία και Μινωική Έπαυλη με 30 δωμάτια πιθανόν διώροφη. Εκεί βρέθηκαν αγγεία διαφόρων τύπων, πήλινος ληνός, κεραμευτικός τροχός, λίθινα εργαλεία κ.α. Υπάρχουν ακόμη δύο σπήλαια. Το «Μικρό Κατωφύγι», χώρος αρχαίας κατοίκησης με μικρή αίθουσα και γαλαρία με πλούσιο διάκοσμο και λεκάνες νερού, και το «Μεγάλο Κατωφύγι» με δύο μεγάλες αίθουσες και μεγάλη λίμνη νερού. Οι Τουρτούλοι επί Τουρκοκρατίας ήταν έδρα του τύραννου Αφεντακάκη που εξόντωσε πολλούς Χριστιανούς. Οι Τουρτούλοι φημίζονται για την εύφορη γη τους, το πράσινο και την ωραία «φλέγα» τους που πρόσφατα διαμορφώθηκε και αναδείχθηκε. Είναι γενέτειρα του παραδοσιακού μουσικού και λαϊκού ξυλογλύπτη Μανόλη Περράκη.