Εσύ τι πραγματικά φοβάσαι;

  • Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2018 20:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση του ανθρώπινου εγκεφάλου όταν αντιλαμβάνεται πως κάτι είναι απειλητικό και ενέχει κινδύνους. Δεν φοβούνται, όμως, όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα.

Αντιλαμβανόμαστε τον φόβο ανάλογα με τα βιώματα μας. Εσύ, όμως, τι φοβάσαι; Με αφορμή το σχέδιο “Butterfly Apple” του σουρεάλ καλλιτέχνη Vladimir Kush σε ρωτάμε: Τι παρατηρείς πρώτα κοιτώντας το;

 

Μέσα απ’ αυτό το σχέδιο μπορείς να έχεις μία εικόνα για το τι προκαλεί το αίσθημα του φόβου στον εγκέφαλο σου και τι σε τρομάζει υποσυνείδητα.

Το μαχαίρι: Αν παρατήρησες πρώτα το μαχαίρι, τότε υποσυνείδητα φοβάσαι τις ανίατες ασθένειες. Πολλοί άνθρωποι που παρατηρούν πρώτα το μαχαίρι, μοιράζονται τον ίδιο φόβο. Τους τρομάζει η ιδέα της αρρώστιας και η πιθανότητα να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή.

Η κάμπια: Αυτοί που παρατηρούν πρώτα την κάμπια, το πιο πιθανό είναι πως, χωρίς να το ξέρουν, έχουν έναν υποσυνείδητο φόβο για το υπερφυσικο. Αν παρατήρησες πρώτα την κάμπια, μάλλον το σκοτάδι δεν είναι το αγαπημένο σου.

Η πεταλούδα: Αν παρατήρησες πρώτα την πεταλούδα, τότε έχεις φοβία ως προς την προδοσία. Συνήθως, αυτοί που παρατηρούν την πεταλούδα έχουν πληγωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και τρέφουν τον φόβο πως αυτό θα τους ξανασυμβεί.

Το μήλο: Όσοι παρατηρούν πρώτα το μήλο τρέφουν τον φόβο του θανάτου ενός κοντινού και αγαπημένου τους προσώπου. Αυτή η φοβία είναι συχνή ανάμεσα σε άτομα που έχουν χάσει ήδη κάποιο αγαπημένο τους άτομο και τους τρομάζει εξαιρετικά η ιδέα να ξαναβιώσουν αυτά τα άσχημα συναισθήματα και τον πόνο που συνοδεύει ο χαμός ενός κοντινού μας ανθρώπου.

Το ανθρώπινο είδος είναι «προγραμματισμένο» βιολογικά και ψυχολογικά ν’ αντιδρά με φόβο στα ίδια ερεθίσματα, σ’ όλες τις ιστορικές περιόδους.

Το αντικείμενο των φοβικών αντιδράσεων, λοιπόν, έχει άμεση σχέση με το ένστικτο επιβίωσης του ανθρώπου και τα χαρακτηριστικά εκείνα που αποτελούσαν πάντα ένδειξη απειλής για την επιβίωσή του όπως τα ύψη, τα ζώα που κινούνται και ελίσσονται γρήγορα, που εμφανίζονται ξαφνικά, που έχουν περίεργη όψη, το σκοτάδι, οι ανοικτοί και μη προφυλαγμένοι χώροι, η θέα του αίματος.

Εσύ, τελικά, τι φοβάσαι;

 

Πηγή: ipop.gr