Μαθητές από το Ηράκλειο βρήκαν "αδελφούς" στο Λουξεμβούργο - Απόψε η τελετή

  • Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2018 14:28
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στις 8:30 (αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων του Καπετανάκειου) η αδελφοποίηση του 1ου ΓΕΛ-Καπετανάκειο με το Λύκειο Athenee του Λουξεμβούργου. Η αδελφοποίηση, αποτελεί πράξη επισφράγισης των πολιτιστικών επαφών του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου με το Λουξεμβουργιανό σχολείο και έχει ως βασικό άξονα δραστηριοτήτων το θέμα: «Η στάση του υπεύθυνου πολίτη στη σύγχρονη εποχή». Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κρήτη οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Athenee επισκέπτονται χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού, επιστημονικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Τα παιδιά φιλοξενούνται από οικογένειες, παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο και απολαμβάνουν την Κρητική φιλοξενία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν σήμερα τη Περιφέρεια Κρήτης όπου τους υποδέχτηκε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στο τομέα Παιδείας στο Ηράκλειο Λάμπρος Καμπουράκης. Τα παιδιά από το Λουξεμβούργο και το Καπετανάκειο συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Δέσποινα Αβραμάντη, Ιωάννα Φανιουδάκη και Olivier Gloden.

Σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ αναφέρθηκαν:

Λάμπρος Καμπουράκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας στο Ηράκλειο: «Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα στηρίζει την αδελφοποίηση των δυο σχολείων από Ηράκλειο και Λουξεμβούργο, στη βάση της ανταλλαγής εμπειριών, της καλύτερης γνωριμίας των παιδιών και επί της ουσίας για την ενίσχυση της Ευρώπης των πολιτών. Από τις επισκέψεις των μαθητών, από Λουξεμβούργο και Ελλάδα, συλλέγονται πολύτιμες, μοναδικές εμπειρίες, που ενισχύουν την ενιαία Ευρώπη των πολιτών της με αρμονική συνύπαρξη για πρόοδο και ευημερία».

Δέσποινα Αβραμάντη εκπαιδευτικός-υπεύθυνη προγράμματος:

«Για πολλά χρόνια κάνουμε ανταλλαγές με το λύκειο Athenee του Λουξεμβούργου, φέτος κάνουμε αδελφοποίηση μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, και ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη. Είναι μεγάλη μας χαρά γιατί έχουμε ένα λύκειο όπου το όνομά του είναι Ελληνικό, είναι το Athenee, στο Λουξεμβούργο. Έχει 416 χρόνια «ζωής» από την ίδρυσή του, είναι ένα Λύκειο που προωθεί τις κλασικές σπουδές και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί στο πρώτο στάδιο της αδελφοποίησης που έχουμε με το Λύκειο αυτό επισκεφτήκαμε το Λουξεμβούργο από τις 16 έως τις 22 Απριλίου. Από τις 22 Απριλίου φέραμε μαζί μας στο Ηράκλειο τα παιδιά από το Λουξεμβούργο, 15 παιδιά και 4 καθηγητές, και μέχρι τις 30 θα είναι μαζί μας. Απόψε το βράδυ στις 8:30 θα έχουμε την τελετή αδελφοποίησης μία γιορτή, μία χαρά για μας, που θα υποδεχτούμε και θα κάνουμε την εκδήλωση αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύλλογο οι «φίλοι του Λουξεμβούργου» στην Κρήτη που συμβάλλει και προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο νησί μας, την χώρα μας ευρύτερα με το Λουξεμβούργο».

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός του Λυκείου Athenee Olivier Gloden, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την υποδοχή και την φιλοξενία ανέφερε ότι οι μαθητές του Athenee βιώνουν μοναδικές εμπειρίες από την παραμονή τους στη Κρήτη.