Με γεύσεις από το παρελθόν και πλούσια ιστορία - Εντυπωσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρωνιάς Σητείας

Με μια ξεχωριστή ααρακοστικανή γεύση τη “Χυλόφτα με την τσιγάριση” συμμετείχαν στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρωνιάς Σητείας «Ο Παντέλης». Φέρνοντας μια γεύση από την παράδοση του τόπου τους κατάφερναν να εντυπωσιάσουν και να ξυπνήσουν γευστικές αναμνήσεις καθώς το συγκεκριμένο φαγητό φτιάχνονταν στην Ανατολική Κρήτη από τα παλιά χρόνια στις περιόδους της νηστείας.

Για τη Μαρωνιά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Σητείας: “Μικρό χωριό στην καταπράσινη πλαγιά του ποταμού Παντέλη. Πιθανότατα η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους στρατιώτες του Ν. Φωκά που κατάγονταν από τη Μαρώνεια της Θράκης και εγκαταστάθηκαν εδώ το 961 μ.Χ. Στην περιοχή βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι και μινωικός οικισμός. Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι ναοί της Αγίας Τριάδας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είναι γενέτειρα του οπλαρχηγού της Επαρχίας Σητείας Ιωσήφ Δερμιτζάκη , του ιατρού και πολιτικού Μιχ. Χλουβεράκη και του λαϊκού ποιητή και μουσικού Γιάννη Δερμιτζάκη (Δερμιτζογιάννη)”.