Δίνουν .. τα φώτα τους από την άκρη της Κρήτης - Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Πραισού Σητείας

  • Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2018 18:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Ένας πολιτιστικός σύλλογος που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς είναι αυτός της Πραισού «Η Αρχαία Πραισός» στην περιοχή της Σητείας. Με δείγματα γραφής από το παρελθόν με σημαντικότες εκδηλώσεις και δικό του ξενώνα ο σύλλογος εντυπωσίασε για άλλη μια φορά στο 6ο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας. Με συμμετέχουσες τις κυρίες Μαρία Βενιαμάκη και Ασπασία Γαρεφαλάκη ο σύλλογος παρουσίασε ένα κλασικό πιάτο της Κρητικής κουζίνας, χοχλιούς με χόντρο, ψημένους με ιδιαίτερη μαεστρία. Έτισ τις εντυπώσεις κέρδισε η παρουσία αλλά και η γεύση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος εδρεύει στο δημοτικό διαμέρισμα Πραισού Σητείας Κρήτης και φέρει το όνομα της αρχαίας πόλης της Πραισού, πρωτεύουσας των Ετεοκρητών (απογόνων των Μινωιτών), τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην περιοχή. Οι στόχοι είναι η διάσωση, η διατήρηση, η προστασία και η διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών της περιοχής. Η προστασία του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Πραισού αλλά και η ανάδειξη του.

Ο Σύλλογος έχει πλούσια ιστορία σε εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα με προεξάρχουσα την γιορτή ανήμερα της Αγία Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί παραδοσιακά φαγητά, όπως χοχλιούς μπουμπουριστούς και με χόντρο, αλλά και διάφορες πίτες, μαγειρεμένα με μεράκι από τις γυναίκες των χωριών. Ο Σύλλογος έχει ιδρύσει Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ακόμα έχει εκδόσει δύο βιβλία με σπουδαίο ιστορικό και λαογραφικό υλικό από την περιοχή και από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Τέλος, μετά από πολλούς κόπους και με την – μεγάλη ή μικρή – συνεισφορά πολλών κατοίκων αποπερατώθηκε και λειτουργεί ο ξενώνας του Συλλόγου.