Τα καλοψύκια του γάμου και το πανέρι της πεθεράς - Έθιμα και γεύσεις άλλης εποχής από το Σγουροκεφάλι

Παραδοσιακά κεράσματα του γάμου, καλοψύκια το πανέρι της πεθεράς ήταν τα ξεχωριστά στοιχεία του πάγκου του πολιτιστικού συλλόγου Σγουροκεφαλίου που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας Ο πάγκος εντυπωσίασε αλλά και έμαθε τους νεώτερους τα έθιμα και τις παραδόσεις μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές του παρελθόντος της Κρήτης. Ο γάμος, η βάση για τη δημιουργία της οικογένειες, έχει ξεχωριστή θέση στην παράδοση της Κρήτης.

Όπως είναι φυσικό, τα κεράσματα του ήταν από τα καλύτερα υλικά και ήταν νόστιμα και γλυκά για χει το ζευγάρι μια καλοστεριωμένη ζωή. Εκτός από τα γνωστά παραδοσιακά γλυκά τα μέλη του συλλόγου Σγουροκεφαλίου παρουσίασαν και τα καλοψύκια μικρά κομμάτια ζύμης φτιαγμένα και ψημένα με φροντίδα ανακατεμένα με στραγάλια και άλλους ξηρούς καρπούς. Εκ μέρους του συλλόγου στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι κυρίες Ελένη Ταβλαδωράκη και Ελένη Κεφάκη.

Το πανέρι της πεθεράς

Εκτός από όλα τα άλλα δώρα που η πεθερά προσέφερε στη νύφη της έδινε κι ένα πανέρι με καλούδια και αγνά υλικά της Κρητικής γης που είχαν συμβολική σημασία για τη νέο σπίτι που άνοιγαν. Έτσι μεταξύ άλλων το πανέρι όλα όσα περιγράφονται στους παρακάτω στίχους:

Καρύδια, μέλι και κρασί,

ευλογημένο λάδι

της φύσης είναι γέννημα

όλα χωρίς ψεγάδι.

 

Δάφνη, ελιά, αρισμαρί,

σταφίδες, κουκουνάρι

καρύδια και αμύγδαλα

τύχη στο νιο ζευγάρι.

 

Με την εικόνα του Χριστού,

προζύμι και κανέλα,

δίνει ευχές η πεθερά

στη νιόπαντρη κοπέλα.