Αη Γιώργης ο Καλαμιάρης - Αγαπημένο και ... πολυσύχναστο ξωκκλήσι στη Μεσαρά

  • Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2018 08:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο χωριό Πλώρα βρίσκεται ο Αη Γιώργης ο Καλαμιάρης. Αγαπημένο ξωκκλήσι των χωριανών αλλά και πολλών ανθρώπων από γειτονικά χωριά ακόμα κι από άλλες περιοχές που δύο φορές το χρόνο, σήμερα και στις 3 του Νοέμβρη φθάνουν ως εκεί για να ανάψουν το κερί τους και να ζητήσουν μια χάρη από τον Άγιο.

Στην μοναξιά της όμορφης φύσης και του χώρου που πλέον εκτός από δέντρα έχει και λουλούδια η ψυχή γαληνεύει κι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον Άγιο Γεώργιο όλο το χρόνο βρίσκουν λύσεις στα αδιέξοδα τους;.

Ο περιποιημένος χώρος με την προσφορά των χωριανών, της εκκλησίας και του πολιτιστικού συλλόγου τείνει να κάνει τον Άγιο Γεώργιο τα τελευταία χρόνια μια ... πολυσύχναστη εκκλησία που φιλοξενεί γάμους, βαφτίσεις αλλά και άλλες εκδηλώσες. Συχνά -πυκνά στο προάυλιο χώρο στήνονται τραπέζια και φιλοξενούνται παρέες ενώ υπάρχει και ξυλόφουρνος για όσους επιθυμούν να ψήσουν.

Το σήμα κατατεθέν του εξωκκλησιού είναι το αγίασμα που αναβλύζει από γούβα λίγα μέτρα από το Ιερό του ναού, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν θαυματουργό και το λάδι από τα καντήλια.

Τις τελευταίες δεκαετίες προσφέρεται σε όσους βρεθούν τη σημερινή μέρα εκεί βραστό με πιλάφι και κρασί.

*Οι φωτογραφίες είναι από προηγούμενους εορτασμούς στον Αη Γιώργη τον Καλαμιάρη.