Τι σημαίνει το πότε ξεκίνησε η περίοδος για την υγεία σου;

  • Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Όταν ήσουν έφηβη, η μαμά σου, σού είπε πως δεν υπάρχει «φυσιολογική» ηλικία για να...
ξεκινήσει η περίοδος. Το σώμα κάθε γυναίκας έχει το δικό του πρόγραμμα.

Η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου είναι περίπου 12 ετών, όμως κάποια κορίτσια ξεκινούν πολύ νωρίτερα και άλλα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα όταν θα ξεκινήσει η περίοδός τους. Και παρότι δεν υπάρχει «φυσιολογικό», νέα έρευνα δείχνει πως η ηλικία της πρώτης περιόδου θα μπορούσε να έχει επίδραση στην υγεία σου, αργότερα στη ζωή σου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση πριν τα 10 ή μετά τα 17 παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για την ακρίβεια, είχαν 16-27% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου εξαιτίας αυτών των ασθενειών συγκριτικά με εκείνες που «έγιναν γυναίκες» στο ενδιάμεσο ηλικιακό φάσμα. Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη συνδέσει την έναρξη της περιόδου σε μικρότερη ηλικία με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Οπότε ποια είναι η σύνδεση; Δεν έχει να κάνει τόσο με το πότε σου ήρθε η πρώτη περίοδος, αλλά με το γιατί ξεκίνησε τόσο νωρίς.

Τα κορίτσια συχνά αδιαθετούν σε μικρότερες ηλικίες όταν είναι παχύσαρκα. Συχνά, δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία μετατρέπεται σε ενήλικη παχυσαρκία. Και οι συνέπειες του να είναι κάποιος παχύσαρκος μπορεί να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές στη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, επισήμανε στο περιοδικό Shape Αμερικής, ο συγγραφέας της μελέτης Dexter Canoy, M.D., Ph.D., επιδημιολόγος καρδιαγγειακών νόσων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όσο για τα κορίτσια που τους ήρθε η περίοδος αργότερα, οι ερευνητές παραδέχτηκαν πως δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή για τυχόν παρόμοια προβλήματα.

Ο Canoy επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία της πρώτης περιόδου, ανάμεσά τους οι ορμόνες, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον, οπότε χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα.

Τα καλά νέα είναι πως αν η περίοδός σου ήρθε πολύ πριν (ή πολύ μετά) τα δωδέκατα γενέθλιά σου, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν κάθε σχετικό κίνδυνο για την υγεία σου.
shape.gr