Ο χορός είναι ζωή. Γράφει η Κατερίνα Αλεξαντωνάκη*

  • Σάββατο, 21 Απρίλιος 2018 19:24
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

 

Ο χορός είναι ζωή. Χορός είναι η κορυφαία στιγμή έκφρασης όπου σώμα και ψυχή εναρμονίζονται ρυθμικά και αρμονικά. Ο χορός είναι η γλώσσα του σώματος και της ψυχής. Ο Χορός έχει δύναμη γιατί εκφράζει συναισθήματα.

Όταν μαθαίνουμε να χορεύουμε και να κινούμαστε στο χώρο ρυθμικά, ο χορός είναι μύηση και μίμηση. Ακούς το ρυθμό και ακολουθείς το δάσκαλο. Προσπαθείς να αντιγράψεις τα βήματα με σκοπό να χορέψεις ρυθμικά και αρμονικά. Η αντιγραφή δυσκολεύει αλλά η δυσκολία είναι αναμενόμενη και παροδική. Αφήνεις το μυαλό και την ψυχή και κυρίως την ψυχή να αντιγράψει. Έπειτα νιώθεις με τον ρυθμό και την χορευτική κίνηση κάτι μέσα σου να ξυπνά. Ξαφνικά νιώθεις οικειότητα με τον χορό, τον χώρο και τους χορευτές. Νιώθεις ότι ξέρεις τον χορό και ότι τον χορεύεις πάντα,ενώ εσύ μόλις τον έμαθες. Ξυπνά μέσα σου μνήμες τις οποίες αγνοούσες.

Γεννιέται γύρω σου μια μαγική ατμόσφαιρα μέσω της οποίας επικοινωνείς με τους υπόλοιπους χορευτές αλλά και με την ιστορία του ίδιου του χορού.

Κάθε χορός έχει την δική του ιστορία. Κάθε χορός εκφράζει πάθος, πόθο, πόνο, μόχθο, αγάπη, ελπίδα, νοσταλγία. Κάθε χορός έχει την δική του εκφραστική δύναμη όπως ακριβώς ένα τραγούδι ή ένα ποίημα. Ο χορός γεννιέται και πηγάζει μέσα από τη ζωή γιατί είναι μια μορφή τέχνης. Χαλαρώνεις και ακολουθείς με όλη σου την ύπαρξη, μυαλό, σώμα και ψυχή τον ρυθμό της μουσικής και την χορογραφία στην δική της επανάληψη.

Επικοινωνείς σιωπηλά και ουσιαστικά με τους άλλους χορευτές ακόμα και εάν τους βλέπεις για πρώτη φορά. Οι χορευτές γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν το χορό τους και να επικοινωνούν μέσω αυτού. Ακολουθείς τον ρυθμό, τη μουσική και το τραγούδι. Η ιστορία και όλο το παρελθόν του χορού έρχεται να σε συναντήσει και να σε  ταξιδέψει μαζί του. Ο χορός και ο ρυθμός είναι μέσα μας, αρκεί να τον νιώσουμε και να αφήσουμε τη μουσική και το ρυθμό να μας μιλήσει, να ηλεκτρίσει το σώμα και την ψυχή μας.

Όταν μάθουμε τον χορό αποκτούμε την δική μας ελευθερία έκφρασης διότι η μίμηση σταδιακά υποχωρεί. Δίνουμε την δική μας νότα και πινελιά στο χορό, την δική μας εκφραστική δύναμη. Ο ρυθμός και η μουσική μας δίνει την ώθηση να πετάξουμε κυριολεκτικά χορεύοντας, αφήνοντας το έδαφος που αδυνατεί πια να μας κρατήσει. Γεννιέται μέσα μας το πάθος για χορευτική έκφραση και μία μοναδική ελευθερία. Ο χορός έλκει το σώμα και την ψυχή μας σε μια πηγαία και στιγμιαία χορευτική έκφραση ελευθερίας.

Αυτό το πάθος είναι κοινό για όλους τους χορευτές. Αυτό το πάθος ενώνει τους χορευτές και τους δένει ακριβώς όπως είναι δεμένοι οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Οι χορευτές επικοινωνούν χορεύοντας  μέσα στη σιωπή τους.

Ο χορός είναι ζωή και αρμονία. Ο χορός έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες και δυνάμεις διότι ακριβώς ελευθερώνει τις ανθρώπινες υπάρξεις.

 

Ο χορός τελικά είναι μια μια μοναδική και υπερβατική μορφή έκφρασης σώματος και ψυχής.

 

*Η Κατερίνα Αλεξαντωνάκη έχει σπουδάσει φιλοσοφία και παιδαγωγικά.