Βρήκε μια δεύτερη πατρίδα στην Κρήτη - Το φυτό από την Αυστραλία που δίνει ... χρώμα στις βόλτες μας

  • Σάββατο, 21 Απρίλιος 2018 08:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Είναι εκείνα τα δέντρα που ψηλώνουν αλλά και απλώνονται στις άκρες των δρόμων. Θα λέγαμε πως ομορφαίνουν τις διαδρομές μας καθώς βρίσκουμε το πανέμορφο δέντρο, που η επιστημονική του ονομασία είναι Ακακία η Κυανόφυλλος, στις άκρες των δρόμων της Κρήτης.

Είναι ένα φυτό που έφθασε στην Κρήτη από τη μακρινή Αυστραλία τουλάχιστον ένα αιώνα πριν και όπως φαίνεται βρήκε όχι μόνον πρόσφορο έδαφος αλλά και περιβάλλον να αναπτυχθεί και να "θεριέψει".

Σε πολλά σημεία του ΒΟΑΚ αλλά και πολλών άλλων δρόμων της Κρήτης συναντάμε το δέντρο με τα πανέμορφα κίτρινα μπιλάκια, που φαντάζει  υπέροχο κάτω από το γαλάζιο ουρανό στο νησί.

Κάνει την Άνοιξη στην Κρήτη να φαντάζει διαφορετική, πιο όμορφη και πιο λαμπερή καθώς είναι σε άνθιση από το Μάρτιο ως το Μάιο και σηματοδοτεί σίγουρα τις μέρες του Πάσχα.

Στην ουσία είναι η μόνη αειθαλής ακακία, από αρκετά είδη φυλλοβόλων, και αυτό την κάνει ακόμα πιο σπουδαία γιατί δε μας στερεί ... την παρέα της ούτε τον καιρό που δεν είναι ανθισμένη. Αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι τους αέρηδες γιατί της σπάνε ολόκληρους κλώνους.

Η Ακακία η Κυανόφυλλος μας έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία ενώ στην Ελλάδα την εισήγαγε ο βοτανολόγος Γεννάδιος το 1883.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας " ένα αλλόχθονο καλλωπιστικό δένδρο που έχει αρχίσει να αυτοφύεται και να εισβάλει στα τοπικά οικοσυστήματα".