Μήπως τρως παραπάνω ζάχαρη από ότι πρέπει;

Η ζάχαρη είναι γευστική και οτιδήποτε έχει ζάχαρη είναι νόστιμο. Οι περισσότεροι από μας αγαπούν τα γλυκά ωστόσο υπάρχουν μερικά σημάδια ότι τρως πολύ ζάχαρη, τουλάχιστον περισσότερη απ’ όση χρειάζεσαι στην πραγματικότητα.

Η ζάχαρη είναι μια γλυκιά αλλά καθόλου αθώα απόλαυση, όταν υπερβαίνεις το όριο. Μα πώς το καταλαβαίνεις; Υπάρχουν τα σημάδια ότι τρως πολύ ζάχαρη κι εσύ πρέπει να τα προσέξεις! Είναι δύσκολο να αποφύγεις τη ζάχαρη αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο εθισμένοι είμαστε σε αυτήν.

Τα σημάδια ότι τρως πολύ ζάχαρη
Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι αποφεύγεις το περπάτημα ή το αγαπημένο σου χόμπι επειδή πονάς; Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα…Όμως, οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εκκρίνουν φλεγμονώδεις “αγγελιαφόρους” στο αίμα που προσπαθούν να διασπάσουν την πρωτεΐνη που δεσμεύεται σε ένα μόριο γλυκόζης.

Όση πιο πολύ ζάχαρη τρως, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις. Αρθρίτιδα, καταρράκτης, καρδιακές παθήσεις, κακή μνήμη και άλλα πολλά επιδεινώνονται λόγω της ζάχαρης.

 

Λιγουρεύεσαι διαρκώς γλυκά
Όσο πιο πολύ τρως, τόσο πιο πολύ θέλεις. Η ζάχαρη επεξεργάζεται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να νιώθεις διαρκώς πεινασμένος παρά το γεγονός ότι μόλις καταβρόχθισες ένα muffin. Στην πραγματικότητα, το σάκχαρο είναι γνωστό για την απελευθέρωση ντοπαμίνης, παρόμοιο με αυτό που θα νιώθετε όταν καταναλώνεις εθιστικά φάρμακα. Η ντοπαμίνη σε κρατά σε καλή διάθεση και ο εγκέφαλος έχει συνδυάσει τη ζάχαρη με μια ανταμοιβή, ένα βραβείο! Είναι εθιστική!

Σκαμπανεβάσματα στην ενέργειά σου
Η γλυκόζη είναι αυτή που σου δίνει ενέργεια και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα σταθερό. Οποιαδήποτε απόκλιση μπορεί να προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή σου και στην ενέργειά σου. Όταν τρως γλυκά το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να σε βοηθήσει να μεταφέρεις τη γλυκόζη στα κύτταρα. Μόλις, όμως, ολοκληρωθεί ο κύκλος νιώθεις πως πέφτει η ενέργειά σου επειδή το σώμα σου θέλει περισσότερη ζάχαρη. Για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειά σου σταθερά, απόφυγε τα γλυκά και τα μη υγιεινά σνακ!

Εξανθήματα, σπυράκια
Τα τρόφιμα που περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη επίπεδα αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης και ξεκινούν τη διαδικασία  γλυκοζυλίωσης ή τη δέσμευση του σακχάρου με τα πρωτεϊνικά μόρια. Μόλις η γλυκόζη εισέλθει στο αίμα, ξεκινά μια σειρά περίπλοκων διεργασιών που μπορεί τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή και δερματικά προβλήματα. Φυσικά, δεν λέμε να “κόψεις” τελείως τη ζάχαρη, αλλά να καταναλώνεις όσο το δυνατόν λιγότερα τρόφιμα με προστιθέμενη ζάχαρη.

Αρρωσταίνεις πιο συχνά!
Αν τρως πολύ πολύ ζάχαρη εμποδίζεις τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στα βακτήρια όταν αρρωστήσεις. Η βιταμίνη C που χρειάζεται το σώμα σου για την καταπολέμηση της γρίπης μοιάζει πολύ στη δομή της με τη γλυκόζη. Αντί, λοιπόν, να αναζητά και να επεξεργάζεται τη βιταμίνη C, το ανοσοποιητικό σου σύστημα παίρνει τη γλυκόζη που δεν έχει καμία απολύτως δύναμη απέναντι στα βακτήρια της γρίπης.

 

Πηγή: ipop