Οι κακές συνήθειες που έχουμε στο μπάνιο και πρέπει να κόψουμε

  • Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018 17:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Υπάρχουν 5 καθημερινές συνήθειες που έχουν οι περισσότεροι όταν πηγαίνουν στο μπάνιο και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία.

Μπορεί να φροντίζεις να απολυμαίνεις και να καθαρίζεις το μπάνιο σου αρκετά συχνά, και μάλιστα να θεωρείς πως αυτό αρκεί και με το παραπάνω για την καλή υγιεινή του χώρου αυτού.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που πολλοί από εμάς υιοθετούμε και έχουν ως αποτέλεσμα την αναπαραγωγή εκατομμυρίων βακτηρίων.

Οταν μια κακή συνήθεια γίνεται μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας,πολλές φορές δεν την συνειδητοποιείς καν. Απλά εξακολουθείς να την κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι.

Ο χώρος του μπάνιου είναι ιερός για πολλούς από εμάς. Περνάμε πολλές ώρες εκεί μέσα, αλλά ταυτόχρονα εμπίπτουμε σε μερικά λάθη χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. 

Παρακάτω, θα βρεις πέντε από αυτές τις καθημερινές συνήθειες, που, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία σου και καλό θα ήταν να τις κόψεις από σήμερα κιόλας.

 

1. Παίρνεις το κινητό σου στην τουαλέτα 
To κάνουν σχεδόν όλοι. Μερικοί δεν πάνε καν χωρίς αυτό καθιστώντας άρρηκτο τον δεσμό τουαλέτας-κινητού. Ειδικά για όσους περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού, το κινητό αποτελεί το μέσο ψυχαγωγίας τους, είτε επειδή θα χαζέψουν στα social media, είτε επειδή θα παίξουν παιχνίδι, είτε επειδή θα επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Οσο «ευχάριστη» όμως κι αν σου φαίνεται αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου φιλική για την υγεία σου. Το κινητό, επειδή ακριβώς το μεταφέρουμε παντού, γίνεται φορέας μικροβίων σε όλο το σπίτι. Η συνεχής χρήση του, ακόμα και στην τουαλέτα, σημαίνει ότι εκτίθεται σε περιοχές με πολλά μικρόβια, όπως τα αιωρούμενα μικρόβια στην τουαλέτα, ειδικά αφού τραβήξετε το καζανάκι.
Kαλό είναι να απολυμαίνεις συχνά τόσο τις επιφάνειες του μπάνιου σου (με το γνωστό τρόπο-χλωρίνη κ.λπ.) όσο και την οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου (με λίγο βαμβάκι με οινόπνευμα), αφού οι ιοί επιβιώνουν για αρκετές εβδομάδες σε ξηρές επιφάνειες, όπως αυτή του τηλεφώνου. 

2. Δεν πλένεις σωστά τα χέρια σου 
Το πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους στη μείωση μετάδοσης  μικροβίων και βακτηρίων. Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι από εμάς πλένουμε τα χέρια μας με λάθος τρόπο. Σύμφωνα με έρευνες το 95% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα. Πρέπει όμως να πλένουμε τα χέρια μας 20 με 30 δευτερόλεπτα.

3. Χρησιμοποιείς τη πετσέτα μπάνιου πολλές φορές και όχι μόνο εσύ
Η χρήση της βρεγμένης πετσέτας μπάνιου αρκετές φορές εγκυμονεί κινδύνους, με τα βακτήρια να παραμονεύουν. Και ειδικά αν χρησιμοποιούν αυτή την πετσέτα κι άλλοι άνθρωποι μέσα στο σπίτι. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε μία καινούργια πετσέτα κάθε μέρα, εάν τη μοιραζόμαστε με κάποιον.  Αν τη χρησιμοποιούμε μόνο εμείς τότε πρέπει να την αλλάζουμε δύο φορές την βδομάδα.

4. Περπατάς στο μπάνιο ξυπόλητη
Ακόμα και αν το σφουγγαρίζεις συνέχεια, το πάτωμα του μπάνιου θεωρείται το πιο βρώμικο σημείο. Στο πάτωμα του μπάνιου υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Καλό θα ήταν να σφουγγαρίζεις το πάτωμα του μπάνιου συχνά ή να φοράς παντόφλες. 

5. Πλένεις τα χέρια σου με μπάρα σαπουνιού 
Για πολλά χρόνια, στην αγορά υπήρχε μόνο μπάρα σαπουνιού και όλοι φαίνονταν ικανοποιημένοι με αυτό. Υστερα, εμφανίστηκε το υγρό σαπούνι και άρχισαν οι συγκρίσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το υγρό σαπούνι. Ερευνες έδειξαν ότι τα βακτήρια που μένουν πάνω στην μπάρα σαπουνιού μεταφέρονται στο δέρμα μας. Το ίδιο το σαπούνι γίνεται έδαφος αναπαραγωγής για πολλά μικρόβια.

 

Πηγή: bovary