"Θερίζει" η ιλαρά στην Ελλάδα - Στα 2.591 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων

  • Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2018 19:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Άλλα 91 κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της σοβαρής μολυσματικής νόσου ανέρχεται πλέον στην Ελλάδα σε 2.591, αριθμός που όμως δίνει στη χώρα μία θέση στο…μελανό βάθρο των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καταγράφεται πολύμηνη επιδημία της νόσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Prevention and Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (4.012, 1.773, 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα).

Επιπλέον, οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία, καθώς σε αυτές τις δύο χώρες τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πρώτο Θέμα