Ποια είναι τα 10 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν πετάτε με αεροπλάνο

  • Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2018 19:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Πλέον, με τις low-cost εταιρίες, τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα και οικονομικά από ποτέ. Όσοι ταξιδεύουν συχνά πιθανόν να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, υπάρχουν, όμως, κι άλλα πράγματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους. Δείτε τα όλα συγκεντρωμένα, για να είστε πιο ασφαλείς και υγιείς στην επόμενη πτήση σας.

Λάθος #1: μένετε «κολλημένοι» στη θέση σας
Το ταξίδι με το αεροπλάνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή να παρουσιάσετε θρόμβους αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν σηκωθείτε από τη θέση σας και κάνετε μια μικρή βόλτα ή κάνετε μικρές κινήσεις ποδιών από τη θέση σας. Φροντίστε, επίσης, για τον ίδιο λόγο να φοράτε φαρδιά ρούχα.

Λάθος #2: πίνετε αναψυκτικά με ανθρακικό
Όλοι έχουν νιώσει πώς είναι το ξεβούλωμα στα αυτιά καθώς το αεροπλάνο απογειώνεται ή προσγειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, επίσης, και σε αέρια να διαχέονται σε όλο σας το σώμα κι εσείς να αισθάνεστε φούσκωμα. Για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, αποφύγετε αναψυκτικά με ανθρακικό, που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.  

Λάθος #3: το παρακάνετε με το αλκοόλ
Όσο κι αν ένα δυο ποτηράκια σαμπάνια θα καταφέρουν να διώξουν την ένταση από πάνω σας, η κατανάλωσή του θέλει προσοχή. Η πίεση που υπάρχει στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορη αντίδραση στην επίδραση που έχει επάνω μας το αλκοόλ, που σημαίνει ότι μπορεί να νιώσετε (και να δείχνετε) πιο μεθυσμένος έπειτα από δύο ποτηράκια στον αέρα, απ’ ό,τι θα νιώθατε καταναλώνοντας πολύ παραπάνω σε κανονικές συνθήκες.

Λάθος #4: βγάζετε τις κάλτσες σας
Πιθανόν να θέλετε να νιώσετε πιο βολικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει δίπλα του τα γυμνά πόδια ενός ξένου. Οκ, αυτό μπορεί να μην σας κοστίσει την ασφάλειά σας (αν και τα μικρόβια στο αεροπλάνο είναι πολλά), αλλά σίγουρα θα σας κοστίσει τη συμπάθεια των άλλων.

Λάθος #5: πίνετε τσάι ή καφέ
Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να μοιάζει αρχικά καλή ιδέα. Το νερό βρύσης, όμως, που χρησιμοποιείται στο αεροπλάνο είναι πλούσιο σε… βακτήρια. Καλύτερα να αποφύγετε τον καφέ για τις επόμενες ώρες και να προτιμάτε εμφιαλωμένο νερό.

Λάθος #6: κοιμάστε την ώρα που είναι πρωί στον προορισμό σας
Αν κάνετε μακρινό ταξίδι, τότε θα πρέπει να προσαρμοστείτε στη ζώνη ώρας του προορισμού σας το συντομότερο δυνατόν, αν δεν θέλετε όλο σας το ταξίδι να είστε εξουθενωμένοι. Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στη νέα ώρα ακόμη και 1-2 ημέρες πριν το ταξίδι, ξενυχτώντας περισσότερο ή ξυπνώντας νωρίτερα.

Λάθος #7: τρώτε φαγητό που έχει πέσει στο τραπεζάκι του καθίσματος
Αν και τα τραπεζάκια θεωρητικά καθαρίζονται έπειτα από κάθε πτήση, έρευνα έχει δείξει ότι αποτελούν το σημείο με τα περισσότερα βακτήρια στο αεροπλάνο (2.155 μονάδες βακτηρίων ανά 2,5 εκατοστά επιφάνειας –πιο πολλά και από τη λεκάνη τουαλέτας. Με άλλα λόγια, ό,τι ακουμπήσει εκεί, αφήστε το στη μοίρα του.

Λάθος #8: δοκιμάζετε νέα χάπια για τον ύπνο
Όταν έχετε μπροστά σας ένα μακρινό ταξίδι, μοιάζει δελεαστικό το χάπι που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Το να ανακαλύψετε, όμως, εν μέσω πτήσης ότι είστε αλλεργικός σε αυτό ή ότι σας προκαλεί παρενέργειες, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα που δεν γνωρίζετε στο αεροπλάνο.

Λάθος #9: φοράτε φακούς επαφής
Ο ξηρός αέρας στο αεροπλάνο μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας περισσότερο από το συνηθισμένο αν φοράτε φακούς, γι’ αυτό αποφύγετέ τους. Είναι προτιμότερο, ασφαλέστερο και πιο βολικό να βάλετε τα γυαλιά σας στο επόμενο ταξίδι.

Λάθος #10: δεν αναφέρετε ότι δεν αισθάνεστε καλά
Αν αισθάνεστε ναυτία, μην περιμένετε σιωπηλά να σας περάσει. Ό,τι κι αν αισθάνεστε, ενημερώστε τις αεροσυνοδούς, που είναι εκπαιδευμένες να αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων στον αέρα, από αέρια μέχρι κρίσεις πανικού, και θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.