Τα οφέλη της πατάτας στη διατροφή μας

  • Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι πατάτες έχουν πολλά να προσφέρουν στην υγεία μας καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία.

Αν και θεωρείται από πολλούς ως «παχυντικό» τρόφιμο, η πατάτα δε στερείται θρεπτικής αξίας και μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και ως επί το πλείστον ψητή ή βραστή.

Ειδικότερα, η πατάτα συγκαταλέγεται στα αμυλούχα τρόφιμα και αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης καθώς και απαραίτητων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η θρεπτική της αξία εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται, με το ψήσιμο να υπερτερεί έναντι του βρασμού, όσον αφορά στη διατήρηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών και του καλίου.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μικρή πατάτα -σε μέγεθος αυγού- αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και μια φέτα ψωμί.

Συνεπώς, το «κλειδί» βρίσκεται στην ποσότητα κατανάλωσης και στον τρόπο μαγειρέματος, αφού το τηγάνισμα «επιβαρύνει» σημαντικά την περιεκτικότητα σε λιπαρά και κατ’ επέκταση θερμίδες.

Πηγή: neadiatrofis.gr