Φτιάχνουμε ... μπακλαβά με τους Μινωίτες! - Γάστριν, το Κρητικό γλυκό με την υψηλή αξία - Συνταγή

  • Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια μορφή μπακλαβά που έτρωγαν οι Μινωίτες είναι το γλυκό "Γάστριν" ένα γλυκό υψηλής διατροφικής αξίας  με κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική γεύση αλλά και την υγεία και τη δύναμη που δίνει σε όσους το καταναλώνουν εξαιτίας των υλικών που περιέχει. 

 Το κρητικό γάστριν, προέρχεται από την αρχαία λέξη γαστήρ, δηλαδή κοιλιά και υπάρχει από τη Μινωική εποχή. Η συνταγή περιγράφεται στο έργο "Δειπνοσοφισταί" (ΙΔ, 647-648) του αρχαίου Έλληνα Αθηναίου. Το φυλλωτό γλυκό το έφτιαχναν κυρίως για τους νέους λόγω εξαιρετικής διατροφικής αξίας, με απλά υλικά, παρμένα από τη φύση. Περιείχε σταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους παπαρούνας, μέλι και πετιμέζι.

Αν κι εσείς θέλετε να φτιάξετε το γλυκό των Μινωιτών μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλής όπως αυτή καταγράφεται στον οδηγό μαγειρικής του φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας.


Υλικά για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ποτήρι νερό
- 100gr σουσάμι καβουρδισμένο & κοπανισμένο
 
Υλικά για τη γέμιση
- 300gr φουντούκια κοπανισμένα
- 300gr αμύγδαλα καβουρδισμένα & κοπανισμένα
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 300gr καρύδια κοπανισμένα
- 100gr σουσάμι καβουρδισμένο & κοπανισμένο
- 100gr σπόροι παπαρούνας
- 1/2 κουαλάκι γλυκού πιπέρι
- 1/2 ποτήρι μέλι
 
Υλικά για το σιρόπι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1/2 ποτήρι πετιμέζι
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
 
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά και την μοιράζουμε σε τρία μέρη. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση με τα αντίστοιχα υλικά.
 
Σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και πάνω απλώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
 
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε ρόμβους και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Μέχρι να κρυώσει λίγο το γάστριν, ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε το γλυκό.