H σπάνια οριχδέα που "διάλεξε" την Κρήτη - Kινδυνεύει με εξαφάνιση το μοναδικό Κεφαλάνθηρο

  • Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018 08:46
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Τη γη της Κρήτης "διάλεξε" το Κρητικό Κεφαλάνθηρο, δίνοντας πλέον μάχη με το χρόνο προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει ως είδος. Το σπάνιο ενδημικό είδος της Κρήτης είναι ένα πανέμορφο είδος ορχιδέας το οποίο έχει κυρηχθεί προστατευόμενο ως Μνημείο της Φύσης εδώ και 43 χρόνια από το 1985 και ως σήμερα καταφέρνει να επιβιώνει δύσκολα εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων αλλά και της υπερβόσκησης των βουνών του νησιού.

Το σπάνιο Κρητικό αγριολούλουδο φύεται στις πλαγιές του Ψηλορείτη στο Δάσος του Ρούβα και στην περιοχή των Καμαρών. Περιλαμβάνεται στο "κόκκινο βιβλίο", των σπάνιων και των απειλουμένων φυτών της Ελλάδας, με τον χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον». Οι τυχεροί μπορούν να το θαυμάσουν από το Μάιο κάτω από τα σφενδάμια, τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, από τα 500 μέχρι τα 1.500 μ.

Αυτή τη στιγμή το Κρητικό Κεφαλάνθηρο υπάρχει  σε δυο αποικίες περιφραγμένες έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων στο δάσος του Ρούβα και  στη μάνα του νερού στη Μαύρη κορφή πάνω από το χωριό Καμάρες. Στα Λευκά όρη απαντάται στην περιοχή του Κουστογέρακου. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως βιότοποι.

 Είναι πολυετές ποώδες φυτό, με κοντά, έρποντα ριζώματα. Το ύψος του φτάνει έως και τα 20 cm και εμφανίζει έως 24 λευκορόδινα άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο, αλλά δεν ανθίζει κάθε χρόνο. Στα τέλη Ιουνίου ωριμάζουν τα σπέρματά του και τα υπέργεια μέρη του φυτού ξεραίνονται.