Κρασί αβγού και τσάι ψητού μοσχαριού! - Οι ασυνήθιστες τροφές που καταναλώνονταν το 19ο αιώνα

  • Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Πολύ ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες φαίνεται ότι είχαν τη Βικτωριανή εποχή, καθώς βιβλίο μαγειρικής του 1861 περιέχει συνταγές που μόνο πραγματικά τολμηροί θα δοκίμαζαν.

Ο λόγος για το βιβλίο «Mrs Beeton’s Book of Household Management», της Αγγλίδας συγγραφέως Isabella Beeton με συμβουλές οικιακής διαχείρισης και συνταγές μαγειρικής, που «ξέθαψε» πρόσφατα ο Independent, πληροφορώντας μας για τις περίεργες συνταγές που ετοιμάζονταν στις βρετανικές κουζίνες της Βικτωριανής περιόδου.

Ξεκινάμε από το κλασικό σάντουιτς, σε διάφορες παραλλαγές, που μπορεί να μας ακούγεται απλό και συνηθισμένο, ωστόσο σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου είναι η ιδανική επιλογή για όσους αισθάνονται ότι πρόκειται να κρυώσουν. Ποια πορτοκάλια και ποια βιταμίνη C δηλαδή! Στην πιο απλή συνταγή του φτιάχνεται τοποθετώντας μία λεπτή φέτα ψωμί του τοστ, ανάμεσα σε δύο βουτυρωμένες φέτες ψωμιού! Βέβαια, η ίδια συμπληρώνει ότι όσοι θέλουν μπορούν να αναβαθμίσουν το σάντουιτς τους, προσθέτοντας και λεπτές φέτες κρέατος -πιο κοντά στα δικά μας σάντουιτς είναι η αλήθεια.

Και αν το σάντουιτς γεμιστό με ψωμί σου φάνηκε περίεργο, που να ακούσεις για το «τσάι ψητού βοδινού». Μικρά κομμάτια βοδινού κρέατος τοποθετούνταν σε γυάλινα βάζα με νερό και αλάτι και στη συνέχεια έμπαιναν στο φούρνο για 3-4 ώρες, με το αποτέλεσμα να είναι στην πραγματικότητα ένας πλούσιος, ζεστός ζωμός. Τώρα γιατί το βάφτισαν τσάι, δεν ξέρουμε.

Από τις πλέον ασυνήθιστες συνταγές του συγκεκριμένου βιβλίου και το «κρασί αβγού». Για μία μερίδα χρησιμοποιούσαν 1 αβγό, ½ ποτήρι + 1 γεμάτη κουτ. σούπας νερό, 1 ποτήρι sherry, ζάχαρη και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ζέσταιναν λοιπόν ελαφρά το sherry με το ½ ποτήρι νερό, χτυπούσαν το αβγό με τη 1 γεμάτη κουτ. σούπας νερό και στη συνέχεια τα ανακάτευαν όλα μαζί. Τέλος, πρόσθεταν ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Το μίγμα μετά έμπαινε σε κατσαρολάκι και σε σιγανή φωτιά και το ανακάτευαν μέχρι να γίνει πιο πηχτό. Τώρα γιατί το έκαναν όλο αυτό και αν ήταν όντως ωραίο, δεν το ξέρουμε…

olivemagazine.gr