Ρεσιτάλ στις δικαστικές αίθουσες δίνει το Facebook - Στην Κρήτη βγάζει διαζύγια και

  • Πέμπτη, 12 Απρίλιος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ποια Μάτα Χάρι, ποια CIA και ποια KGB… Είναι ο μεγαλύτερος κατάσκοπος όλων των εποχών, τον οποίο… συμβουλεύονται αστυνομικοί, δικηγόροι ακόμα και δικαστές! Αν υπήρχε 11η εντολή, το «ουκ αναρτήσεις», ίσως να έπαιζε δυνατά.

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μιλάμε φυσικά για το Facebook που έχει κυριεύσει την καθημερινότητά μας και σε πολλές (πάρα πολλές) περιπτώσεις έχει αλλάξει τις ζωές  μας: έχει κλείσει σπίτια λόγω απιστίας, έχει αθωώσει, έχει καταδικάσει, έχει σταθεί αιτία να ανατραπούν δικαστικές αποφάσεις για διατροφές και αποζημιώσεις και αναμφισβήτητα έχει αποτελέσει οδηγό σε σοβαρές αστυνομικές έρευνες όπως για παράδειγμα  σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, εγκληματικές οργανώσεις πάσης φύσεως μέχρι και απαγωγές. Στο «μαρτυριάρικο» Facebook ενίοτε ποντάρουν και παράνομοι που παρακολουθούν τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων τους όπως σε περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλαστήμησαν την ώρα και τη στιγμή για αναρτήσεις του παρελθόντος αφού χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος τους και έχασαν… καριέρες.

Οι δημόσιες αναρτήσεις ενός χρήστη στο Facebook μπορούν να προσκομιστούν στο δικαστήριο και να εκτιμηθούν ελεύθερα από τους δικαστές, καθώς δεν αποτελούν στοιχεία προσωπικών δεδομένων ή προϊόν υποκλοπής. Από την στιγμή που η ανάρτηση  είναι δημόσια, θεωρείται ότι  υπάρχει η συναίνεση του χρήστη. Σε αυτά φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα όπως η ηλεκτρονική (email) και έντυπη αλληλογραφία, γραπτά μηνύματα από κινητά τηλέφωνα, παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες και η χρήση συνομιλιών σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το  Facebook.

Το μήνυμα το Facebook τον απάλλαξε από τον βιασμό 

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση κατηγορούμενου για βιασμό, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο το μήνυμα που του είχε αποστείλει μέσω Facebook η καταγγέλλουσα.

Ο νεαρός Ηρακλειώτης παραπέμφθηκε στο εδώλιο με την κατηγορία του βιασμού μιας κοπέλας από χωριό του νομού Ηρακλείου. Οι δύο νέοι είχαν σχέση αλλά επήλθε ο χωρισμός με πρωτοβουλία του νεαρού. Εκείνη «θολωμένη» από έρωτα προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας και όταν οι γονείς της προσπάθησαν να μάθουν τον λόγο, τους είπε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού. Οργισμένοι συγγενείς τον αναζήτησαν και τον έκαναν «μαύρο» στο ξύλο σε σημείο να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του. Την ίδια νύχτα ο νεαρός δέχθηκε στο Facebook ένα μήνυμα από την πρώην φίλη του. «Καλά να πάθεις» του έγραφε μεταξύ άλλων, «για να μάθεις να βγαίνεις μαζί μου».

Το μήνυμα αυτό προσκομίστηκε στο δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο υπέρ των ισχυρισμών του κατηγορουμένου, ο οποίος επέμενε στην αθωότητά του. Οι δικαστές το αξιολόγησαν δεόντως  όπως αποτυπώνεται και στην απόφαση αθώωσης του νεαρού, κρίνοντας ότι η καταγγελία σε βάρος του ήταν ψευδής.

Διαζύγιο! Με απατά μέσω Facebook 

Ο κόσμος το είχε τούμπανο και εκείνος κρυφό καμάρι! Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι εξακολουθούν να αντιστέκονται στον… πειρασμό, όμως τελικά την κεραμίδα δεν τη γλυτώνουν.

Σε αυτούς ανήκει 45χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος έφθασε σαν μαινόμενος ταύρος στο γραφείο του δικηγόρου του, απαιτώντας να πάρει διαζύγιο «εδώ και τώρα». Ο ίδιος Facebook δεν έχει αλλά φρόντισε να τον ενημερώσει για τα διαδικτυακά καμώματα της συζύγου του ένας συνάδελφος του.

Η ζωηρή σύζυγος δεν φθάνει που δήλωνε «ελεύθερη», είχε χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους  ενώ οι αναρτήσεις της με σέξι πόζες έκαναν θραύση. «Μου έλεγε συνεχώς ότι ψάχνει παλιές συμμαθήτριες και συμμαθητές» είπε στον δικηγόρο του, αποφασισμένος να τερματίσει τον γάμο τους.

Δικηγόροι του Ηρακλείου παραδέχονται ότι το Facebook έχει σταθεί αφορμή για να κλείσουν πολλά σπίτια λόγω των γνωριμιών που γίνονται…

Πλήρωσε διατροφή, έχεις και κότερο 

Το facebook έχει σταθεί αιτία να ανατραπούν τα δεδομένα και σε πολλές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν διατροφές ή αποζημιώσεις  σε αγωγές για διάφορες υποθέσεις. Ουκ ολίγοι πρώην σύζυγοι έχουν εκτεθεί (αυτό-εκτεθεί για την ακρίβεια) εξαιτίας των δημόσιων αναρτήσεών τους. Από τη μία ισχυρίζονται ότι δεν έχουν λεφτά για διατροφή επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και την πτώση του τζίρου στη δουλειά τους και από την άλλη ποστάρουν φωτογραφίες τους από χλιδάτες εξορμήσεις… Βόλτες με κότερα, πρώτο τραπέζι πίστα σε πρωτοκλασάτα ονόματα της αθηναϊκής λαϊκής σκηνής και το λουλουδικό βουνό. Γι’ αυτές τις αναρτήσεις τους λοιπόν καλούνται τελικώς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διατροφή των παιδιών τους αφού τα ντοκουμέντα είναι αδιάψευστα.

Αυτή η χλιδάτη ζωή έχει «προδώσει» τις παράνομες δραστηριότητες και πολλών παρανόμων που από τη μία το παίζουν άεργοι ή άνεργοι και από την άλλη διαβιούν… ανεξήγητα πλουσιοπάροχα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το Facebook έχουν γίνει… δεξί χέρι αστυνομικών υπηρεσιών στη διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγαλέμπορου ναρκωτικών, ο οποίος δήλωνε άεργος. Μεροκάματο δεν είχε «σταυρώσει» αλλά οι σαμπάνιες και το χαβιάρι ήταν στην καθημερινότητά του… Ακριβά ντυσίματα, πούρα, ρόλεξ στο χέρι, πολυτελή αυτοκίνητα, ξέφρενα πάρτι και ταξίδια σε Κάνες και Μονακό… Όλα καταγεγραμμένα στο Facebook…ήταν τέτοια η ματαιοδοξία του που δεν τηρούσε ούτε τα προσχήματα…

Σε άλλη περίπτωση Ηρακλειώτης απολογούμενος στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου ως εμπλεκόμενος σε εγκληματική οργάνωση, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Η ανακρίτρια τον ρώτησε τι σχέση έχει με κάποιους από τους συγκατηγορουμενούς του. Εκείνος απάντησε αρνητικά. «Δεν τους ξέρω» ισχυρίστηκε. Κόντεψε να φύγει η γη κάτω από τα πόδια του όταν η ανακρίτρια του επέδειξε φωτογραφίες από την προσωπική του σελίδα στο Facebook με τον ίδιο και συγκατηγορούμενους του να λικνίζονται με τα μαγιό, συνοδεία αιθέριων υπάρξεων, πάνω σε ένα κότερο ανοιχτά της Κρήτης.

Ακόμα και σε υποθέσεις τροχαίων όπου διακυβεύονται πολλά σε επίπεδο αγωγών και αποζημιώσεων, το Facebook έχει παίξει τον ρόλο του. Όπως μας περιέγραψε δικηγόρος,  ο υπαίτιος του τροχαίου σκοτώθηκε, προκάλεσε όμως τον σοβαρό τραυματισμό άλλου οδηγού, ο οποίος δεν είχε καμία ευθύνη. Ο τελευταίος στράφηκε κατά της ασφαλιστικής του θανόντος. Λίγο πριν το αυτοκίνητο καταστραφεί σε σκραπ, ο δικηγόρος της ασφαλιστικής έριξε μία ματιά στο προφίλ του νεκρού στο Facebook. Βρήκε λοιπόν μία ανάρτησή του στην οποία ο άτυχος άνδρας ανέφερε ότι είχε αλλάξει τη μηχανή του αυτοκινήτου και πλέον δεν οδηγούσε αλλά… πετούσε. Άμεσα έδωσε εντολή να μπλοκαριστεί η καταστροφή του οχήματος και να ελεγχθεί η μηχανή του. Τελικώς η ασφαλιστική στράφηκε κατά των νόμιμων κληρονόμων του θανόντος.

Πηγή: patris