Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βγαίνεις έξω;

  • Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 18:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Εάν κάποιος σου έλεγε ότι υπάρχει τρόπος να ανεβάσεις την διάθεσή σου, να μειώσεις το στρες και να βελτιώσεις την απόδοσή σου στην δουλειά ίσως σου φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όσο δύσπιστη και να είσαι όμως η επιστήμη δίνει τη λύση. Και αυτή δεν είναι παρά να περνάς λίγο χρόνο έξω, μία ηλιόλουστη ημέρα, αφού αυτό είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει με αμέτρητους τρόπους τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου.

Είτε πρόκειται για ένα σύντομο διάλειμμα για μεσημεριανό εκτός του χώρου εργασίας σου, είτε απλά για λίγα ήρεμα λεπτά στην βεράντα σου, προσπάθησε να περνάς αρκετό χρόνο έξω και ακόμα πιο ιδανικά να έρχεσαι σε επαφή με την φύση. Αν ακόμη δεν έχεις πειστεί, διάβασε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου, όταν απολαμβάνεις το "έξω". 

 

Η διάθεση αυξάνεται
Ακόμα και αν μένεις στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πάντα μικρές οάσεις πράσινου που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Μία βόλτα σε ένα πάρκο ή σε έναν μεγάλο κήπο αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τη διάθεσή σου. Είναι γνωστό, άλλωστε πως η επαφή μας με τη φύση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης - της ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος. 

Νιώθεις συγκεντρωμένη
Με τη δουλειά και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας να τρέχουν είναι πολύ πιθανό να χαθούμε σε ένα φαύλο κύκλο άγχους. Έρευνες όμως δείχνουν πως το να περάσεις απλά μία ώρα έξω βοηθάει το μυαλό σου να επανέλθει. 

Θωρακίζεις τον οργανισμό σου
Ένα περπάτημα στον καθαρό αέρα δεν βοηθάει μόνο την ψυχολογία αλλά θωρακίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό, σύμφωνα με έρευνες, έχει ως αποτέλεσμα να σε ανακουφίζει από σωματικούς πόνους καθώς και να προλαμβάνει πιθανές ιώσεις. 

Κοιμάσαι καλύτερα
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι το να πηγαίνεις για camping είναι ένας καλός τρόπος ώστε να αντιμετωπίσεις τις αϋπνίες σου. Αυτό συμβαίνει διότι ο ύπνος σε εξωτερικό χώρο βοηθάει στο να ρυθμίσεις καλύτερα το βιολογικό σου ρολόι. Μήπως οι επόμενες διακοπές σου να είναι δίπλα στη φύση; 

Γίνεσαι περισσότερο δημιουργική
Αν κάποιες φορές νιώθεις την δημιουργικότητα σου να χάνεται τότε μία απλή βόλτα στον καθαρό αέρα θα σε αναζωογονήσει, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς διαφορετικά αλλά και να δώσεις λύση σε όποιο πρόβλημα σε απασχολεί. 

Γυμνάζεσαι με όρεξη
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας καλός εξωτερικός χώρος σε συνδυασμό με την αναζωογονητική επίδραση της φύσης βοηθάει ώστε η άσκηση να μοιάζει λιγότερο δύσκολη και περισσότερο απολαυστική. Με άλλα λόγια εκμεταλλεύσου τις καλές ημέρες και αντικατέστησε τον χώρο του σπιτιού ή του γυμναστηρίου με yoga στη φύση, windsurf στη θάλασσα και πεζοπορία. 

Απορροφάς βιταμίνη D
Η κακή διάθεση, η εποχιακή κατάθλιψη καθώς και η σωματική κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα που δημιουργούνται από την έλλειψη βιταμίνης D. Δέκα λεπτά καθημερινά έξω στον ήλιο είναι αρκετά ώστε να τα αντιμετωπίσεις. 

Ζεις περισσότερο!
Έρευνες του Πανεπιστημίου Harvard έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πράσινο είχαν 12% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθείς απαραίτητα στην επαρχία όμως το να αφιερώνεις λίγες ημέρες κοντά στην ύπαιθρο κάνει σίγουρα καλό στον οργανισμό σου. 

 

Πηγή: madamefigaro