Πόσο σκοτεινό πρέπει να είναι τελικά το υπνοδωμάτιο σου το βράδυ;

  • Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 17:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

4 εύκολα tips για έναν ήρεμο ύπνο...Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Κάποιες φορές όμως παραβλέπουμε τον πιο σημαντικό παράγοντα ο οποίος σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου:
 
Πόσο σκοτεινό πρέπει να είναι το υπνοδωμάτιο μας; Έρευνες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός φωτισμός την ώρα που κοιμόμαστε επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό και κατ' επέκταση τον βιολογικό ρυθμό του σώματος.

Το τεχνητό φως που εκπέμπεται από συσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο, το tablet και την τηλεόραση δεν επιτρέπει στο σώμα σου να κοιμηθεί φυσιολογικά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα της μελατονίνης που παράγει. Παρόλα αυτά, η ευαισθησία του σώματος στο φως είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν πλεονέκτημα. 

Όσο περισσότερο φως αφαιρέσεις από το δωμάτιο σου, τόσο καλύτερο ύπνο θα έχεις. Ακολούθησε τα παρακάτω 4 tips για να το πετύχεις. 

 

Απενεργοποίησε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές
Έρευνα του National Sleep Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι το 95% των ανθρώπων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν κοιμηθούν. Την επόμενη φορά που θα χαζέψεις στο Instagram σκέψου ότι επιβραδύνεις την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό σου. Για ένα καλύτερο ύπνο κράτησε όσες συσκευές μπορείς έξω από το δωμάτιο σου. 

Κλείσε την πόρτα του υπνοδωματίου σου
Η συγκατοίκηση με άλλα άτομα δεν επιτρέπει πάντα να απολαύσουμε έναν ήρεμο ύπνο. Εκτός από τον θόρυβο, τα φώτα που προέρχονται από τα διπλανά δωμάτια μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Γι αυτό πριν τον ύπνο φρόντισε να κλείνεις πάντα την πόρτα του υπνοδωματίου σου. 

Κλείσε τις κουρτίνες 
Τα φώτα του δρόμου είναι ακόμη ένας παράγοντας που συμβάλει στην διατάραξη του ύπνου. Προετοίμασε το κατάλληλο περιβάλλον για ύπνο κλείνοντας τα παντζούρια και τις κουρτίνες του δωματίου. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς σβήσεις ή χαμηλώσεις τα φώτα τόσο πιο γρήγορα θα κοιμηθείς. 

Ρύθμισε την θερμοκρασία 
Κατά τη διάρκεια του ύπνου η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει φυσικά. Γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένα πολύ ζεστό περιβάλλον δυσκολεύει τον ύπνο μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 20 βαθμούς. Επομένως, κρατώντας την θερμοκρασία του χώρου σου σε αυτό το επίπεδο, βοηθάς τον οργανισμό σου να κοιμηθεί γρηγορότερα.

 

Πηγή: madamefigaro

Αφηστε καποιο σχολιο