Κρητικός ντάκος, το φαγητό των φτωχών που έγινε γκουρμέ! - Φτιάξτε τον στο σπίτι και απολαύστε τον

  • Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Στην Κρήτη τα παλαιότερα χρόνια τον ονόμαζαν “φαγητό των φτωχών”. Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά Κρητικά ορεκτικά κατακτώντας τις γκουρμέ κουζίνες. Ο λόγος για τον Κρητικό ντάκο που ως σαλάτα ή ως κυρίως γεύμα είναι νόστιμος, υγιεινός και θρεπτικός.

Καταναλώνεται όλο το χρόνο αλλά φυσικά τους Καλοκαιρινούς μήνες που οι ντομάτες είναι περισσότερο γευστικές απογειώνεται.

Για την παρασκευή του λατρεμένου ορεκτικού συμμαχούν τραγανά κριθαροκούλουρα, ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες, ελιές, ξινομυζήθρα, εκλεκτό ελαιόλαδο και ρίγανη .

Διατροφικά ο ντάκος είναι πολύ θρεπτικός ο ντάκος καθώς μας καλύπτει σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που μας είναι απαραίτητες. Συγκεκριμένα, περιέχει λίπη, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνες C, E και Β12, ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Δείτε και τη συνταγή για να τον φτιάξετε στο σπίτι

 

Υλικά

2 παξιμάδια

2 μέτριες ντομάτες

150 γρ. Ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη

3-4 ελιές

ελαιόλαδο

ρίγανη

 

Εκτέλεση

Βρέξτε ελάχιστα τα παξιμάδια, περνώντας τα για δευτερόλεπτα κάτω από το βρύση (αν θέλετε να είναι τραγανό το παξιμάδι, μην το βρέξετε καθόλου). Βάλτε τα παξιμάδια σε ένα πιάτο και τρίψτε από πάνω τους την ντομάτα (μία για κάθε παξιμάδι). Προσθέστε την ξυνομυζήθρα ή την τριμμένη φέτα από πάνω, κόψτε τις ελιές σε ροδέλες και τοποθετήστε τις πάνω στη φέτα. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγη ρίγανη.