Γιατί όλοι τρελαίνονται για τα παχύφυτα; Όσα πρέπει να ξέρεις για αυτά

  • Παρασκευή, 6 Απρίλιος 2018 17:22
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Η άνοιξη “μπήκε” ξαφνικά δυναμικά στη ζωή μας κι εκεί που δεν το περιμέναμε η φύση ζωντάνεψε! Το ίδιο θέλουμε να πετύχουμε, όμως, και στο σπίτι μας: αυτή τη φυσική ζωντάνια και φρεσκάδα, όπως την παρατηρούμε γύρω μας! Και ποιος άραγε είναι ο καλύτερος τρόπος να φέρουμε την άνοιξη στη διακόσμησή μας; Τα φυτά εσωτερικού χώρου! Γι’ αυτό και σήμερα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα παχύφυτα! Ναι, αυτά τα “κακτοειδή” φυτά είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι, μιας και η καταπράσινη μορφή τους προσφέρει την χρωματική ένταση που χρειαζόμαστε, αλλά και τη φρεσκάδα που θέλουμε να πετύχουμε, ενώ ταυτόχρονα η συντήρησή τους δεν είναι τόσο απαιτητική, όσο θα περίμενε κανείς!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

 

Τι είναι τα παχύφυτα;
Είναι φυτά τα οποία αποθηκεύουν νερό στα φύλλα και τους κορμούς τους, Υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά είδη στη φύση, ενώ οι κάκτοι θεωρούνται ένα από αυτά. Επειδή συσσωρεύουν νερό στα φύλλα τους, τα παχύφυτα μπορούν να επιβιώσουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε ξηρό περιβάλλον, ενώ χρειάζονται φυσικό φως!

Ποιοι είναι οι τύποι παχύφυτων;
Υπάρχουν δύο είδη, τα σκληρά και τα μαλακά παχύφυτα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουν σε διαφορετικά κλίματα. Τα σκληρά αντέχουν το χειμώνα, ενώ τα μαλακά είναι λιγότερο ανθεκτικά στο ψύχος.

Ποια είναι τα καλύτερα παχύφυτα για εσωτερικούς χώρους;
Ένας γενικό κανόνας λέει ότι τα μωβ και πορτοκαλί παχύφυτα είναι καλό να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα πράσινα προορίζονται για μέρη εντός του σπιτιού. Από αυτά, τα πιο ανθεκτικά είναι: η κράσουλα, η ευφορβία, η αλόη βέρα, η σανσεβιέρια, το αράντο και η καλαθέα.

Ποιο είναι το κατάλληλο χώμα για τα παχύφυτα;
Το σωστό είδος χώματος είναι πολύ σημαντικό για τα παχύφυτα, γιατί δεν αντέχουν αν είναι πολύ υγρό, μιας και συντηρούν όσο νερό χρειάζονται στο φύλλωμά τους. Γι’ αυτό και σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τοποθετούνται ψηλά, ώστε να μην βρίσκονται σε σημεία όπου μπορεί να συσσωρεύεται νερό γύρω τους. Επιπλέον, το χώμα τους πρέπει να περιέχει άμμο, χαλίκι ή ηφαιστειογενή πετρώματα.

Τι είδους γλάστρα χρειάζονται;
Μιας και η υγρασία δεν είναι ποτέ το ζητούμενο όταν μιλάμε για παχύφυτα, το σκεύος στο οποίο τοποθετούνται θα πρέπει να κάνει καλή αποστράγγιση, γι’ αυτό και οι κεραμικές γλάστρες με τρύπες είναι ιδανικές.

Πώς ποτίζονται τα παχύφυτα;
Ο πιο συχνός κίνδυνος είναι το συχνό πότισμα, που σαπίζει το εσωτερικό των φυτών. Θα πρέπει, λοιπόν, να σιγουρευτείς πως το χώμα τους είναι ξηρό πριν τα ποτίσεις. Κατά μέσο όρο χρειάζονται πότισμα μία φορά την εβδομάδα αν είναι σε μικρές γλάστρες και δύο αν είναι μεγαλύτερα. Πάντως, αυτά που έχεις εντός σπιτιού δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα στη διάρκεια του χειμώνα! Επίσης, θα πρέπει να στεγνώνεις καλά τα φύλλα τους!

 

Πηγή: tlife