Σήμερα το ξακουστό παζάρι των Βουκολιών στα Χανιά - Σημείο αναφοράς από την Τουρκοκρατία

  • Παρασκευή, 6 Απρίλιος 2018 07:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά και οργανώνεται κάθε χρόνο την Μ. Παρασκευή. Σήμερα είναι μια κοινωνική γιορτή. Ένα σημείο συνάντησης, μια συνέχεια από το παραδοσιακό παρελθόν μας με την αναβίωση των εθίμων της εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης, που συγκεντρώνουν δεκάδες μικροπωλητές αποτελώντας ταυτόχρονα πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών,  από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κίσσαμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου, καθώς ήταν περιοχή γεωκτηνοτροφική και συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

Το παζάρι των Βουκολιών, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη που ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις  και λειτουργούσε κάθε Σάββατο. Στο παζάρι γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων, αλλά και λαχανικών. Τις ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμα του ήταν την Μ. Παρασκευή  και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Μάλιστα, την Μ. Παρασκευή  γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές, από τα γύρω χωριά. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού δεν υπήρχαν ξενοδοχεία και όσοι έρχονταν για το παζάρι ήσαν αναγκασμένοι να καταλήξουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

Αφηστε καποιο σχολιο