Το φορητό σπίτι που χτίζεται μόνο του σε λιγότερο από… δέκα λεπτά (βίντεο)

  • Παρασκευή, 6 Απρίλιος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Η κατασκευή ενός σπιτιού είναι όνειρο ζωής για μερικούς. Χάρις στην τεχνολογία όμως η κατασκευή γίνεται απλή υπόθεση… δέκα λεπτών.

Η βρετανική εταιρία Ten Fold Engineering, δημιούργησε το uBox. Είναι ένα σπίτι σε συσκευασία… «τσέπης». Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο κουτί το οποίο, όταν ξεδιπλωθεί πλήρως, έχει διάμετρο περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων και προσφέρει τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού.

Η φορητή συσκευή λειτουργεί με αυτόματο μηχανισμό, χωρίς να απαιτεί θεμέλια για να στηθεί σε κάποιο σημείο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί να το ανοίγει και το κλείνει όποτε το επιθυμεί, μεταφέροντας όλα τα υπάρχοντά του εντός του, και να το στήσει όπου θέλει, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί.

Το σπίτι δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να βάλει μέσα ότι συσκευές θέλει, τις οποίος όμως πρέπει να τοποθετήσει στις κατάλληλες θέσεις για να τις μεταφέρει μέσα στο «κουτί».

Τα εν λόγω σπίτια έχουν φτιαχτεί για να προσφέρουν ευελιξία στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με τον βρετανό αρχιτέκτονα David Martyn, ο οποίος ίδρυσε την Ten Fold Engineering πριν από επτά χρόνια. «Στον νέο κόσμο, χρειαζόμαστε ευκινησία γιατί οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς», είπε. «Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα».

 

«Το ερώτημα ήταν: ‘Μπορούμε να κάνουμε κάτι τόσο μεγάλο, εύχρηστο; Να λειτουργεί και να κάνει όσα χρειαζόμαστε;», είπε ο Martyn. «Θέλαμε να κατασκευάσουμε κάτι που θα μπορούσε να μεταφερθεί με τα σύγχρονα μέσα, όπως ένα φορτηγό, που θα μπορούσε να κατασκευαστεί χωρίς τη βοήθεια εργατών και γερανών, κάτι που θα γινόταν σε μερικά λεπτά, για να μην χάνουμε χρόνο».

Παρότι το uBox αρχικώς κατασκευάστηκε για να λειτουργεί αποκλειστικά ως σπίτι, πλέον οι ιδιοκτήτες του μπορεί να το κάνουν γραφείο, κατάστημα, εστιατόριο ακόμη και χώρο έκθεσης. Η ευελιξία που δίνει είναι απίστευτη, τόνισε ο Martyn.

«Μπορεί να το βάλεις σε ένα βουνό το χειμώνα ή στην παραλία το καλοκαίρι», δήλωσε ο ίδιος σημειώνοντας: «Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι που προορίζεται για πλούσιους, αλλά δεν είναι. Ένα σχολείο μπορεί να έχει μία τάξη (σε ένα μέρος) κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου και μία τάξη (σε άλλο μέρος) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τον κόσμο και λιγότερα περιττά βάρη».

Η ιδέα έχει αποδειχθεί δημοφιλής σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με την διευθύντρια ανάπτυξης της Ten Fold Engineering, Andrea De Boer.

Βέβαια, η ίδια, σημείωσε πως η ιδέα του uBox είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια και δεν αποκάλυψε πόσα έχουν διατεθεί στην αγορά. Η τιμή φτάνει τις 129.000 δολάρια.

cnn.gr