Πως από τουρίστας μπορείς να γίνεις ταξιδιώτης;

  • Πέμπτη, 5 Απρίλιος 2018 18:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Είτε έχεις κάνει πολλά ταξίδια είτε όχι, είναι ιδανικό να μπορείς να το ζεις σαν ένας πραγματικός ταξιδιώτης και όχι σαν τουρίστας. Δεν είναι δύσκολο. Για την ακρίβεια είναι εξαιρετικά απλό. Το μυστικό βρίσκεται στην τριβή που αποκτάς με την καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων της πόλης που επισκέπτεσαι, στην αλληλεπίδραση με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας και τελικά στις αναμνήσεις και εμπειρίες που αποκομίζεις από κάθε σου ταξίδι.

Ενώ τα αξιοθέατα είναι κάτι που θα πας να δεις, άφησε λίγο χρόνο για λιγότερο γνωστές δραστηριότητες γιατί πολλές φορές θα σε αποζημιώσουν περισσότερο από όσο περίμενες. Είσαι έτοιμη να μετατραπείς από τουρίστας σε ταξιδιώτης;

 

1. Συμβουλέψου τους ντόπιους
Locals know better. Ενώ είναι πολύ ελκυστικό να μείνεις να απολαύσεις τις παροχές του ξενοδοχείου σου ή να επισκεφτείς τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες, αντί αυτού κάνε κάτι που απαιτεί λίγο περισσότερο ψάξιμο. Μίλα με τους ντόπιους ή ζήτα από τον υπάλληλο του ξενοδοχείου να σου προτείνει κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.

2. Κάνε χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να νιώσεις ότι είσαι κομμάτι της πόλης. Πάρε τον χάρτη σου, τσέκαρε τις στάσεις και πρόσεχε τα προσωπικά σου αντικείμενα κάθε στιγμή.

3. Πήγαινε σε τοπικές αγορές και μικρά τοπικά μαγαζιά
Άσε τα κλασσικά σουβενίρ και μαγνητάκια και μπες στη διαδικασία του ψαξίματος. Ψάξε να βρεις κάτι που δεν μπορείς να βρεις αλλού (όχι αυτά που προορίζονται για τουρίστες) και που θα αποτελεί για ‘σένα μια δυνατή ανάμνηση.

4. Κατάγραψε τις αναμνήσεις σου
Δεν εννοώ στο Instagram, γιατί το πιο πιθανό είναι στην προσπάθεια σου για την τέλεια λήψη να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Εννοώ κράτα ημερολόγιο. Τράβα φωτογραφίες. Ω, ναι. Είναι ένας τρόπος να ζήσεις το ταξίδι σου ξανά και ξανά.

5. Βρες τα καλά εστιατόρια
Πάλι οι ντόπιοι θα σε βοηθήσουν εδώ. Ρώτα τους για τα καλά κρυμμένα, συνοικιακά εστιατόρια που αν δεν πας, θα χάσεις. Γιατί ωραία είναι και τα δημοφιλή εστιατόρια με βάση τα τουριστικά sites αλλά η άποψη του local είναι αλάνθαστη.

6. Κάνε μια μονοήμερη εκδρομή σε μια κοντινή πόλη
Οι δημοφιλείς προορισμοί συχνά επισκιάζουν άλλες εξίσου όμορφες τοποθεσίες που αν βρεθείς κοντά αξίζει να τις ανακαλύψεις.

7. Μάθε τα βασικά της τοπικής γλώσσας
Πριν το ταξίδι διάβασε και μάθε μερικές βασικές φράσεις ώστε να μην είσαι ανίδεη όταν φτάσεις. Ακόμη και ένα λεξικό τσέπης από το αεροδρόμιο κάνει δουλειά. Οι ντόπιοι θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σου ακόμη και αν αυτή είναι ανεπιτυχής.

8. Να είσαι αυθόρμητη
Μη φοβάσαι να παρεκκλίνεις του προγράμματός σου. Καλή ιδέα είναι να αφήσεις μια μέρα του ταξιδιού σου, τελείως χωρίς πρόγραμμα και να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί. Ανακάλυψε γειτονιές περπατώντας ή νοικιάζοντας ένα ποδήλατο.

9. Ζήσε τη νυχτερινή ζωή
Είτε σου αρέσει η νυχτερινή ζωή είτε όχι, οι πόλεις διακατέχονται από διαφορετική ενέργεια μετά τη δύση του ήλιου. Μουσικές σκηνές, wine-bars, clubs ή και χαλαρά μπιστρό σε περιμένουν. Ντύσου και ανακάλυψε το άλλο πρόσωπο της πόλης.

10. Άσε για λίγο στην άκρη του χάρτες
Αν και με το κινητό στο χέρι είναι λίγο δύσκολο να χαθείς, όσο δεν έχεις πρόγραμμα και δεν κινδυνεύεις, το να χαθείς για ένα απόγευμα στους δρόμους και τις συνοικίες μιας πόλης είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξοικειωθείς με το μέρος και να ανακαλύψεις πράγματα που δεν περίμενες.

11. Βγες για λίγο από το comfort zone σου
Δοκίμασε ένα καινούριο φαγητό ή γλυκό. Κάνε κάτι που σε τρομάζει. Μη σχεδιάζεις. Όποια και αν είναι η comfort zone σου, βγες από αυτή. Αυτό θα σου διδάξει πράγματα για τον ίδιο σου τον εαυτό τα οποία ίσως και να αγνοούσες.

 

Πηγή: savoirville