Τα 10 κοινά που έχουν ΟΛΟΙ οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών!


Οι καλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μένουν μακριά από μπελάδες, να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και να κάνουν...
εκπληκτικά πράγματα ως ενήλικες. Και παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για να αναθρέψεις επιτυχημένα παιδιά, υπάρχουν έρευνες ψυχολόγων που έχουν επισημάνει ορισμένους παράγοντες που προδιαγράφουν την επιτυχία. Παραδόξως, πολλοί από αυτούς ξεκινούν από τους γονείς.

1. Βάζουν τα παιδιά τους να κάνουν δουλειές
“Αν τα παιδιά δεν πλένουν τα πιάτα, αυτό σημαίνει πως το κάνει κάποιος άλλος για εκείνα” επισημαίνει η Julie Lythcott-Haims, πρώην πρόεδρος πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο Stanford και συγγραφέας του «How to Raise an Adult». Η Lythcott-Haims πιστεύει πως τα παιδιά που κάνουν δουλειές γίνονται καλοί συνεργάτες, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και είναι καλύτερα στο να ολοκληρώνουν υποχρεώσεις.

2. Διδάσκουν στα παιδιά τους κοινωνικές δεξιότητες
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Pennsylvania State και Duke παρακολούθησαν πάνω από 700 παιδιά μεταξύ 4 και 25 ετών και βρήκαν σημαντική σύνδεση μεταξύ των κοινωνικών τους δεξιοτήτων ως νήπια και της επιτυχίας τους ως ενήλικες δύο δεκαετίες αργότερα. “Το να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να τα προετοιμάσουμε για ένα υγιές και επιτυχημένο μέλλον” εξηγεί η Kristin Schubert, επικεφαλής του προγράμματος στο ίδρυμα Robert Wood Johnson Foundation, που χρηματοδότησε την έρευνα.

3.Έχουν υψηλές προσδοκίες
Εθνική έρευνα στις ΗΠΑ που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε 6.600 παιδιά αποκάλυψε πως οι προσδοκίες των γονιών έχουν τεράστια επίδραση στην εξέλιξή τους. “Οι γονείς που ήταν βέβαιοι πως τα παιδιά τους θα πάνε στο πανεπιστήμιο, φαίνεται πως κατεύθυναν όλα τα χρόνια τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τη μόρφωσή τους” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Neal Halfon.

4.Έχουν υγιή σχέση μεταξύ τους
Τα παιδιά σε οικογένειες όπου οι γονείς έχουν κακή σχέση μεταξύ τους, είτε αυτοί είναι μαζί είτε χωρισμένοι, τείνουν να μην έχουν την ίδια επιτυχία με τα παιδιά που οι γονείς τους τα πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με αναθεώρηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Robert Hughes Jr., επισημαίνει πως κάποιες μελέτες έχουν βρει πως τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών που μεγαλώνουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον τα πηγαίνουν καλύτερα από παιδιά που οι γονείς τους είναι συνεχώς σε σύγκρουση.

5. Διδάσκουν από νωρίς μαθηματικά στα παιδιά τους
Μετά-ανάλυση του 2007 σε 35.000 προνήπια από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία βρήκαν πως η ανάπτυξη μαθηματικών ικανοτήτων σε μικρή ηλικία μπορεί να αποδειχτεί τεράστιο πλεονέκτημα. “H πρωταρχική σημασία της κατανόησης των μαθηματικών σε μικρή ηλικία είναι ένα από τα …παζλ που προέκυψαν από τη μελέτη” σχολιάζει ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Northwestern. “Και δεν προβλέπει μόνο την εξέλιξη στον τομέα της μαθηματικών αλλά και στον τομέα της ανάγνωσης”.

6. Είναι λιγότερο αγχωμένοι
Σύμφωνα με άλλη έρευνα οι ώρες που περνούν οι μαμάδες με τα παιδιά τους ηλικίας 3-11 ετών δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά, την ευημερία ή τη μελλοντική επιτυχία τους. Επιπλέον, οι πολύ αγχωμένες μαμάδες και οι μαμάδες “ελικόπτερο” μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. “Το άγχος, ειδικά για εκείνες τις μαμάδες που παλεύουν με τη δουλειά και την καθημερινότητα για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάζει τα παιδιά τους αρνητικά” αναφέρει η μελέτη.

7. Εκτιμούν την προσπάθεια αντί να αποφεύγουν την αποτυχία
Όταν δεν είναι η επίτευξη του στόχου το μόνο που μετράει, τότε τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από καθημερινά παραδείγματα να προσπαθούν -και αν αποτύχουν να προσπαθούν ξανά και ξανά- μέχρι να επιτύχουν αυτό που θέλουν.

8. Η μαμά εργάζεται
Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά που μεγαλώνουν με μαμά που εργάζεται έξω από το σπίτι. Η μελέτη έδειξε πως οι κόρες των εργαζόμενων μαμάδων είχαν μεγαλύτερη μόρφωση, καλύτερη θέση εργασίας και κέρδιζαν κατά 23% περισσότερα χρήματα συγκριτικά με κόρες μαμάδων που δεν εργάζονταν. Οι γιοι τους, έτειναν να ασχολούνται περισσότερο με το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών τους!

9. Προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους να κάνουν επιλογές
Η έρευνα της αναπτυξιακής ψυχολόγου Diana Baumride από το Πανεπιστήμιο Berkeley πρωτοδημοσιεύτηκε στη δεκαετία του ’60 και βρήκε πως βασικά υπάρχουν τρία είδη ανατροφής:

Υποχωρητική: Ο γονιός προσπαθεί να μην τιμωρεί και να αποδέχεται το παιδί.

Αυταρχική: Ο γονιός προσπαθεί να διαμορφώσει και να ελέγξει το παιδί βάση των σχηματισμένων απόψεών του.

Επιδραστική: Ο γονιός προσπαθεί να κατευθύνει το παιδί προτείνοντάς του επιλογές και βοηθώντας το να χρησιμοποιεί τη λογική του.

Ο τρίτος τρόπος ανατροφής θεωρείται ιδανικός. Το παιδί μεγαλώνει σεβόμενο την αυθεντία των γονιών, αλλά δεν νιώθει να καταπιέζεται συνεχώς από αυτούς.

10. Διδάσκουν στα παιδιά τους να έχουν “σθένος”
Το σθένος, η επιμονή και η υπομονή για την επίτευξη ενός στόχου είναι ένα αποδεδειγμένο στοιχείο επιτυχίας. Για να μάθετε στα παιδιά σας να έχουν σθένος, βοηθήστε τα να φανταστούν το μέλλον που επιθυμούν – και να αποφασίσουν πως θα προσπαθήσουν να το κατακτήσουν παρά τις πιθανές δυσκολίες.
shape.gr