Τόσο καιρό το κάνεις λάθος! Όσα δεν ήξερες για το σαμπουάν!

  • Τετάρτη, 4 Απρίλιος 2018 19:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπο

«Πλύνε, ξέβγαλε, επανάλαβε». Αυτές είναι οι απλές και σαφείς οδηγίες για ένα σωστό λούσιμο.

Ή μήπως όχι; Θα έχεις ήδη ακούσει μέχρι τώρα πως η επανάληψη στο λούσιμο δεν είναι απαραίτητη, αλλά μια οδηγία-τέχνασμα για να καταναλώνουμε πιο γρήγορα το προϊόν. Υπάρχουν όμως μερικά ακόμα μυστικά που πρέπει να μάθεις. Διαβάστε παρακάτω...

 

1.Το σαμπουάν δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος του λουσίματος. Ακόμα κι αν αγοράσεις το πιο ακριβό σαμπουάν, αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά δεν πρόκειται να δεις διαφορά. Το μασάζ του κεφαλιού και των μαλλιών, καθώς και το ξέπλυμα είναι τα πιο σημαντικά μέρη του λουσίματος. «Ξε-πλέ-νω κα-λά». Το σημείωσα

2.Τα φυσικά σπιτικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα. Μην χρησιμοποιείς τα σαμπουάν ως οδηγό για το ποια συστατικά να χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας, διότι έχουν όλα τροποποιηθεί και ισορροπιστεί με χημικά. Για παράδειγμα, το λεμόνι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους θύλακες της τρίχας, ενώ η μέντα και η μενθόλη -που όταν περιέχονται στα προϊόντα styling χαρίζουν χαλαρωτική αίσθηση- μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες αν χρησιμοποιηθούν αυτούσια. Omg.

3. Μην περιμένεις να έχετε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τις κοπέλες των διαφημίσεων. Εκείνη η μελαχρινή καλλονή που κουνάει ανέμελα τα πλούσια μακριά λαμπερά μαλλιά της, δεν οφείλει τον όγκο τους μόνο στο σαμπουάν αλλά και στο styling με καυτά ρόλεϊ που επιμελήθηκαν επαγγελματίες κομμωτές. Μην ψαρώνεις.

4. Less is more. Η υπερβολή στην ποσότητα του σαμπουάν στο λούσιμο -προκειμένου να δημιουργήσουμε αφρό- έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο αφρός βοηθάει την αποτελεσματική λειτουργία του σαμπουάν στα μαλλιά και το δέρμα, αλλά αν το παρακάνουμε, μας εμποδίζει να κάνουμε σωστό μασάζ με το σαμπουάν.

5. Μπορεί μερικά συστατικά να ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και χρήσιμα. Ελαιόλαδο, χαβιάρι, passion fruit, αβοκάντο ή ποιος-ξέρει-τι-άλλο. Η αλήθεια είναι πως για να υπάρξει διαφορά θα πρέπει το σαμπουάν να περιέχει τουλάχιστον 5% από αυτό το συστατικό. Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους καταναλωτές προσφέροντας αποτελέσματα από το πρώτο λούσιμο, οπότε τα σαμπουάν με μαλακτικές ουσίες κάνουν τα μαλλιά πιο απαλά στα πρώτα λουσίματα, αλλά μετά το 3ο-4ο λούσιμο αρχίζουν να τα θαμπώνουν, ευνοώντας τη λιπαρότητα.

6. Μπορείς να αγοράσετε σαμπουάν γνωστών brands στα φαρμακεία. Ο μύθος ότι τα προϊόντα styling στα φαρμακεία μπορεί να είναι αραιωμένα ή χαμηλής ποιότητας, έχει καταρριφθεί προ πολλού. Κάποια brands απλά διευρύνουν την αγορά που διαθέτουν τα προϊόντα τους.

7. Οι ξανθιές πρέπει να χρησιμοποιούν σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό πιο συχνά. Τα βαμμένα ή με ανταύγειες μαλλιά έχουν την τάση να γίνονται πορώδη και να απορροφούν ουσίες από τη λακ, το καυσαέριο, τον ιδρώτα, ακόμα και άλατα από το ντους, τα οποία τους δίνουν μια κιτρινωπή απόχρωση. Χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό (και ξεβγάζοντάς το καλά) εξουδετερώνεις την ανεπιθύμητη «κιτρινίλα».

8. Όχι, δεν ισχύει ότι τα μαλλιά συνηθίζουν το σαμπουάν με τον καιρό. Αν παρατηρήσεις ότι η απόδοση του σαμπουάν σας έχει «πέσει», μην βιαστείτε να πετάξετε το μπουκάλι. Τα μαλλιά αλλάζουν με τις εποχές ή και τα προϊόντα styling που χρησιμοποιούμε, οπότε δεν σημαίνει ότι -σώνει και ντε- το σαμπουάν είναι το πρόβλημα.

9. Ακόμα και το καλύτερο σαμπουάν δε μπορεί να αλλάξει μόνιμα τα μαλλιά μας. Το λούσιμο με ένα σαμπουάν ισιώματος είναι σαν ένα καλό πρόγραμμα άσκησης: Όσο το κάνεις δείχνουν μια χαρά, αλλά αν το αφήσεις, τρεις μήνες μετά, θα είσαι εκεί που ξεκίνησες. Τrue story.

10. Δώστε σημασία στα συστατικά. Πολλά σαμπουάν περιέχουν συστατικά που δημιουργούν αφρό, όπως το ammonium lauryl sulfate (θειϊκό λαουρύλο αμμώνιο), ammonium laureth sulfate (θειϊκό αμμώνιο λαύρεθ) ή το sodium lauryl sulfate (θειϊκό λαυρικό νάτριο), τα οποία όμως είναι σκληρά, ξηραίνουν το τριχωτό της κεφαλής και καλύτερα να αποφεύγονται. Απ’την άλλη, όσα περιέχουν sodium laureth sulfate (δαφναιθοθειϊκό νάτριο), tea lauryl (τσάι λαυρύλιο) ή laureth sulfates (λαυρεθ θειϊκά άλατα), είναι καλές επιλογές.

 

Πηγή: youweekly