Ο Μιχάλης Πετσάκης μιλάει στην cretewoman.gr. Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βουρδουμπά*.

  • Δευτέρα, 2 Απρίλιος 2018 19:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Κρητική μουσική… από το μέλλον...

Συναντήσαμε το Μιχάλη Πετσάκη, ο οποίος ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τον πιεσμένο χρόνο του είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη

                                                                 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Π.Β   Μιχάλη καλωσόρισες στην ιστοσελίδα του Crete Woman
Μ.Π   Καλώς σε βρήκα φίλε Παναγιώτη !!
Π.Β     Μιχάλη πότε άρχισες να ασχολείσαι με την μουσική σου πορεία?
M.Π   Ξεκίνησα νωρίτερα  από τα 14 μου, από όταν θυμάμαι και την ζωή μου θυμάμαι και το λαγούτο. Απλά χρειάστηκαν να περάσουν μερικά χρόνια επειδή το λαγούτο είναι ένα μεγάλο όργανο για ένα μικρό παιδί,  οπότε έπρεπε να περάσω τα 10 έτη μάλλον για καταφέρω να το αγκαλιάσω και να παίξω..
Π.Β  Δισκογραφικά με ποιους έχεις συνεργαστεί?
Μ.Π Συνεργάστηκα με πάρα πολλούς καλλιτέχνες ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά ονόματα: Νίκο.Σωπασή, Μανώλη Αλεξάκη,  Νίκο Γωνιαννάκη, Μανώλη Ρασιδάκη, Νεκτάριο Κλωστράκη, ΜανώληΚακλή, ΓιώργηΠαπαδάκη και πάρα πολλούς άλλους καλλιτέχνες..

Π.Β  Μιχάλη οργανοπαίχτης και πρωτοχορευτής ποια είναι η σχέση τους?
Μ.Π Η παράδοση μας δεν είναι μόνο μουσική και χορός, είναι μουσικοχορευτική, περισσότερο βέβαια στα Χανιά. Δεν είναι τόσο εδώ   ειδικά  στο Ηράκλειο, ανατολικά, η άποψη μου. Τώρα πρωτοχορευτής και οργανοπαίχτης βέβαια, είναι άριστα συνδεδεμένα  αυτά  μεταξύ τους,γιατί  ο οργανοπαίχτης πρέπει να προσέχει  πρέπει να παίξει αυτό που πρέπει στο πρωτοχορευτή για να αποδώσει αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και ο χορευτής πάει σύμφωνα με τον μουσικό, οπότε αυτά είναι αλληλένδετα και πάνε μαζί. 

Π.Β    Πως διακρίνεται ένα καλό λαγούτο ?
Μ.Π  Η απάντηση μου εμένα είναι...  τα κριτήρια μου μάλλον, είναι διαφορετικά επειδή παίζω λαγούτο,  σε σχέση με κάποιον που δεν παίζει μουσική η δεν ασχολείται με την μουσική . Αλλά σίγουρα όμως ένας καλός μουσικός διακρίνεται οπωσδήποτε.
Π.Β   Μιχάλη μίλησέ μου για το τραγούδι Ντούρου Ντούρου και σε τι μελωδία ηχογραφήθηκε?
Μ.Π  Εγώ αυτό που ξέρω είναι η εκτέλεση του Χαρίλαου.Ο παλιοχωριάτης,  δεν ξέρω άλλες εκτελέσεις η αν προηγείται καμία αυτή του Χαρίλαου. Αυτό που ξέρω εγώ οι πληροφορίες μου λένε ότι  είναι ηχογραφημένο   στην Αμερική το 1928 ή 1926 κάπου εκεί. Να σου πω επίσης, ότι η δική μου εκτέλεση του τραγουδιού αυτού που πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ηχογραφημένο, έχει ακουστεί από διάφορες ζωντανές εμφανίσεις δικές μου και να σου πω ότι επειδή με ρωτάνε πολλοί ότι το έχω διασκευάσει, πρέπει να σου πω ότι αυτό είναι εντελώς τυχαίο, διότι αυτό εγώ το τραγούδι το άκουσα ορισμένες φορές στο ραδιόφωνο πριν πολλά χρόνια δεν το είχα σαν υλικό σαν αρχείο να το ακούσω και να το επεξεργαστώ.  Οπότε μάλλον δεν το αφομοίωσα καλά ,και σου ξαναλέω ότι είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός, η εκτέλεση η δική μου αυτή. Σίγουρα δεν είναι όπως πρέπει με την αυθεντική, που είναι πολύ πολύ ωραία..
Π.Β  Μιχάλη γνωρίζεις ότι η μουσική από το συρτάκι ''ζορμπάς'' λέγεται ότι είναι Κισσαμίτη λαγουτιέρη;


Μ.Π  Βεβαίως και το γνωρίζω και θεωρώ ότι πρέπει να το γνωρίζει και όλος ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει που έχει ακουστεί στα πέρατα του κόσμου είναι από σύνθεση του μεγάλου δάσκαλου του λαγούτου,  του Κουτσουρέλη..


Π.Β  Παίζεις λαγούτο , ένα όργανο όχι και τόσο δημοφιλές όπως η λύρα η το βιολί αν και συνδεδεμένο με την κρητική παράδοση.πως το αντιμετωπίζεις αυτό ως καλλιτέχνης;


Μ.Π  Δεν νομίζω πως είναι   λιγότερο δημοφιλέστερο το λαγούτο από την λύρα. Το βιολί βέβαια, είναι το δημοφιλέστερο όργανο είναι σε όλο τον κόσμο γνωστό  το βιολί, εδώ βέβαια θεωρώ εμάς στην Κρήτη, θεωρώ ότι πρέπει να ήρθε τουλάχιστον επί ενετοκρατίας.Νομίζω τώρα εάν είναι δημοφιλέστερο  ένα όργανο από το άλλο για μένα δεν έχει καμία σημασία. Τουλάχιστον για μένα ούτε η δημοφιλία με ενδιαφέρει σε κανένα επίπεδο. Το θέμα είναι η αγάπη που έχεις σε ένα όργανο και πως διαχειρίζεσαι την αγάπη αυτή.

Π.Β  Ποιες οι ιδιαιτερότητες του ως όργανο, πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να συνθέσει κάποιος με βάση το λαγούτο;


Μ.Π. Τώρα  οι ιδιαιτερότητες του λαγούτου του κρητικού λαγούτου,  γιατί υπάρχει και σε άλλα διαμερίσματα τις Ελλάδας, με άλλο κούρδισμα εμάς εδώ, επειδή το κούρδισμα του περίεργο είναι δύσκολο όμως, το κάνει ιδιαίτερο γιατί μπορεί άριστα να συνοδεύσει λύρα και βιολί, γιατί μπορεί να παίξει σολιστικό ρόλο, να παίξει μαζί με λύρα η βιολί αλλά μπορεί να παίξει και μόνο του το λαγούτο σαν όργανο. Οπότε αυτό το κάνει ιδιαίτερο. Δεύτερον οπότε σολάρει και παίζει ΒΟΥΡΤΣΑ που λένε ή ΑΚΟΡΤΑ .Τώρα εάν είναι δύσκολο  ή εύκολο να συνθέσει κάποιος με το λαγούτο είναι άλλη ερώτηση αυτή γιατί άλλο είναι η ικανότητα κάποιου να παίζει μουσική και άλλο να συνθέτει μουσική.Τώρα το λαγούτο σε σχέση με την λύρα χωρίς να είναι απόλυτο βέβαια αυτό μπορεί να σου δώσει ,να έχεις ποιο πολύ έδαφος δημιουργίας νομίζω, αλλά πάλι φαντάσου υπάρχουνε άνθρωποι που δεν παίζουνε κανένα όργανο και όμως συνθέτουν μουσική χωρίς να παίζουνε κανένα όργανο. 

Π.Β  Μπορεί σήμερα να επιβιώσει από την δουλειά του ένας επαγγελματίας μουσικός όπως εσύ;
Μ.Π  Το μόνο σίγουρο για μένα τουλάχιστον ότι η μουσική δεν είναι δουλειά. Να μην το αντιμετωπίσει έτσι κανένας, κανένα  νέο παιδί ότι αυτό είναι μια δουλειά. Ποτέ μου δεν ονειρεύτηκα να μάθω να παίζω για να γίνω επαγγελματίας ούτε για να γίνω γνωστός, ούτε για να βλέπω το πρόσωπό μου στους δρόμους, ούτε για να βγάλω χρήματα απόλυτα έτσι. Η αγάπη μου για την Μουσική μοιραία με έκανε επαγγελματία και χωρίς καν να το καταλάβω από πολύ μικρός. Θα προτείνω στα νέα παιδιά που θα διαβάσουν την κουβέντα μας  πρώτα     να ασχοληθούν με τα γράμματα με την σπουδή, να ανοίξουνε τους ορίζοντες τους να έχουνε ανοιχτές κεραίες. Η σπουδή είναι ότι          σπουδαιότερο μπορεί να έχει  σαν εφόδιο κάποιος άνθρωπος, και να είναι σίγουρα τα παιδιά που απευθύνομαι ότι εάν σπουδάσουν  εάν είναι μορφωμένος ο νους τους θα παίξουνε και καλύτερα το όργανο. Τώρα για να επιβιώσει κανείς επιβιώνουν κάποιοι σε αυτούς τούς δύσκολους καιρούς που ζούμε και χωρίς να σημαίνει αυτός που επιβιώνει είναι καλύτερος..

Π.Β  Συνεργάζεσαι τακτικότατα με τον Κώστα Κακουδάκη..Φαίνεται να  υπάρχει μια καλή χημεία μεταξύ σας;


  «Ποια μάτια σε μαγέψανε»
Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική: Κώστας Κακουδάκης - Μιχάλης Πετσάκης Λύρα: Κώστας Κακουδάκης Τραγούδι-λαούτο-νησιώτικό λαούτο: Μιχάλης Πετσάκης Μπάσο-κρουστά-ηχογράφηση: Μιχάλης Μαυράκης 





Μ.Π  Δεν συνεργάζομαι τακτικότατα με τον Κώστα είμαστε μόνιμοι συνεργάτες πάνω από ένα χρόνο τώρα  είμαι πολύ υπερήφανος νιώθω για αυτή την συνεργασία πολύ τυχερός, γιατί ο Κώστας είναι από τούς καλύτερους λυράρηδες που εμένα δεν μου αρέσουν να κρίνω  ο καλύτερος ή ο χειρότερος, είναι από τους αξιόλογους λυράρηδες του νησιού μας και σου ξαναλέω ότι έχουμε μια όμορφη χημεία και σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί και  εύχομαι να  πορευτούμε έτσι..

Μ.Π  Μιχάλη φέρνεις  μια σπουδαία μουσική κληρονομιά πίσω σου και μιλάω για τον μεγάλο μουσικό τον Πατέρα σου τον Πετσάκη Γιάννη πέσμου δυο λόγια ...
Μ.Π  Βέβαια ο πατέρας μου  ήτανε και είναι λαουτιέρης και τραγουδιστής.  Σε αυτόν σαφέστατα τα οφείλω όλα χωρίς βέβαια να μου έδειξε ποτέ  να ήθελε ποτέ να μου δείξει και αυτός είναι και η αφορμή που μιλάμε και εμείς οι δυο σήμερα για την Μουσική..
Π.Β Μιχάλη είσαι αυτοδίδακτος μουσικός?
Μ.Π Δεν μου έδειξε ο πατέρας μου δεν ήθελα να του το πω, οπότε όταν το έμαθε εγώ είχα ήδη προχωρήσει .Όσο εάν είμαι αυτοδίδακτος,          Ναι είμαι αυτοδίδακτος... 
Π.Β  Ασχολείσαι μόνο με την μουσική της Κρήτης ή έχεις και άλλες επιρροές  από παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου;

Μ.Π Ασχολούμαι μόνο με την Κρητική Μουσική αλλά ακούω και μουσικές από όλο τον κόσμο και έχουμε  κάποιες επιρροές. Όλοι κρατάμε  κάποια στοιχεία κοντά στο αισθητήριο μας.  




Π.Β Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι ή μουσικό θέμα; και εξήγησε μας το γιατί.
Μ.Π Σίγουρα δεν έχω ένα,  σίγουρα έχω πολλά τραγούδια που ξεχωρίζω που αγαπώ που ξεχωρίζω πολλές μουσικές φράσεις που ξεχωρίζω και για αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω για αγαπημένο μου τραγούδι..

Π.Β  Και μία τελευταία ερώτηση..Πως αντιλαμβάνεσαι την παραδοσιακή κρητική μουσική και το τραγούδι σήμερα; Θεωρείς ότι κάποιοι νέοι  νέοι καλλιτέχνες  υπερβάλλουν?
Μ.Π  Θα σου πω ..Μάλλον θα δανειστώ μια κουβέντα ενός μεγάλου τραγουδοποιού ότι η μουσική μας δεν έχει ανάγκη κανένα  που σημαίνει ότι εμείς την έχουμε ανάγκη τώρα. Σε καλά επίπεδα νομίζω είναι η μουσική μας, ασχολείται πολύς κόσμος, πολλοί νέοι μουσικοί πολύ αξιόλογοι, πολύ ταλαντούχοι, είναι και τυχερά τα παιδιά διότι έχουνε και ότι πληροφορία θέλουν..Τώρα εάν υπερβάλουν κάποιοι καλλιτέχνες, ναι υπερβάλουν πάντα υπερέβαλαν καλό θα είναι να μελετήσουν  σωστά την μουσική,  διότι η μουσική μας είναι δύσκολη, άσχετα που η εποχή την θέλει να είναι εύκολη ..Τώρα υστερούμε και σε τραγουδιστές, σε σχέση με το παρελθόν που απαριθμούσαμε πολλούς τραγουδιστές και ευτυχώς που έχουμε παρακαταθήκη εμείς σήμερα για να προχωράμε.

Π.Β Μιχάλη σε ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη σου στην ιστοσελίδα μας ..

Μ.Π  Εγώ σε ευχαριστώ φίλε Παναγιώτη για την φιλοξενία στην έγκριτη ιστοσελίδα σας το Crete Woman ...

*Ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς είναι ραδιοφωνικός παραγωγός