Συνέντευξη με τον Ηλία Παλιουδάκη... από τον Παναγιώτη Βουρδουμπά*

  • Δευτέρα, 2 Απρίλιος 2018 12:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Τραγούδια από την Κρήτη ως τον Βαρδάρη.

O Ηλίας λάτρεψε την Βυζαντινή μουσική και τους λαϊκούς δρόμους, ώστε να ριζώσει η αγάπη του… για το λαϊκό τραγούδι.

Η Κρητική όμως μουσική, ήταν η αφετηρία του στον χώρο αυτόν. Ως μαθητής, δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη, παρακολουθεί μαθήματα στο ωδείο Ρεθύμνου, μέχρι και τα 12 τού χρόνια και στην συνέχεια με βιολάτορα τον Μανώλη Τζινευρακη,ολοκληρώνει τις βάσεις του για μια μοναδική πορεία.

Στην συνέχεια, με βιολάτορα τον Μανώλη Τζινευράκη, ολοκληρώνει τις βάσεις του, για μια μοναδική πορεία. Στα 11 τού χρόνια, ξεκινά πια επαγγελματικά, σε έναν γάμο, με μεγάλη επιτυχία.

Στα 14, μπαίνει για πρώτη φορά σε studio, με δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, τον Παντελή Κρασαδάκη και τον Πέτρο Κουμάκη, κάνοντας έτσι το πρώτο του βήμα στο χώρο της δισκογραφίας, με μεγάλη επιτυχία.

Ο Ηλίας, γρήγορα ξεχωρίζει και συνεχίζει με μεγάλες συνεργασίες, με πολλούς αστέρες της Κρητικής μουσικής, Μανώλη Κακλή, Νίκο Μανιά, Γιάννη Μακρογιάννη, Μανούσος Παπατσαρά, Μιχάλη Φραγκιαδάκη.

Η επόμενη συνεργασία του με τον δεξιοτέχνη Μιχάλη Τζουγαννάκη, κρατά 3 χρόνια, όπου με τον Ηλία σολίστα στον δίσκο αυτό, με μοναδικότητα στο παίξιμο της λύρας και με το ηχόχρωμα του, έφτασε να αποτελέσει σχολή, παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του, μέχρι και σήμερα.

Στην συνέχεια θα παίξει σε δύο ακόμα δίσκους, του Σίφη Γαλερού και του Γιάννη Αγγελάκη. Τελευταία του δισκογραφική δουλειά, γίνεται το 1991, μια προσωπική δουλειά, με μεγάλη επιτυχία, τραγούδια που ξεχώρισαν “Σαν ένα γαρύφαλλο”.

Ενώ ο κόσμος της Κρήτης έβλεπε έναν μεγάλο καλλιτέχνη, να γράφει την δική του ιστορία, ο Ηλίας στρέφει όλο του το είναι, στην άλλη μεγάλη του αγάπη, το λαϊκό τραγούδι.

Έτσι ανεβαίνει στην Αθήνα το 1998 και ξεκινά την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Άνεμος θα γίνω”. Μέσα στον δίσκο παρελαύνουν σπουδαίοι δημιουργοί, όπως Ηλίας Φιλίππου, Λευτέρης Χαψιάδης, Ιωσήφ Σαρασίδης, Στέφανος Κυπριώτης κ.α. (τραγούδι που ακούστηκε “Άνεμος θα Γίνω”).

Ο Ηλίας έχει ήδη ξεκινήσει, να συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες, Τόλη Βοσκόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σταμάτη Γονίδη κ.α. και το 2004 κάνει την μεγάλη του επιτυχία “Παρανομία μου” σε μουσική και στίχο Στέλιου Μπικάκη & με σπουδαίους πάλι δημιουργούς Χ.Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα, Άκη Πάνου.

Το 2005 κάνει ένα single, μια επίσης σπουδαία συνεργασία με τον Νίκο Τερζή, για τις ανάγκες του σίριαλ “Εραστής Δυτικών Προαστίων” στο οποίο δανείζει την φωνή του στον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη.



      Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..

Π.Β Ηλία σε καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Crete Woman...
H.Π  Καλώς σε βρήκα και εγώ φίλε Παναγιώτη Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση σου και είμαι χαρούμενος για την γνωριμία μας..
 

Π.Β  Ηλία μίλησε μου για την συναυλία που έδωσες σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και την Ένωση Φρεδιανών >>η Παναγία των δύο Βράχων και το σύλλογο γυναικών Φρέ την Κυριακή 3 Ιουλίου το 2016 στο Φρε..
Ήταν ένα πρόγραμμα γεμάτο από τραγούδια από την Κρήτη έως τον Βαρδάρη?

Η.Π Ναι ήταν μία πολύ όμορφη βραδιά Εγώ ήμουνα πάρα πολύ συγκινημένος φυσικά γιατί εκεί συνάντησα αρκετούς φίλους συμμαθητές και όχι μόνο αυτές είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με πολύ μεγάλη ιστορία και αυτό ήταν ένα πρόγραμμα γεμάτο με τραγούδια τόσο του τόπου μας όσο και τραγούδια του έντεχνου χορού δηλαδή τραγούδια που εγώ έχω αγαπήσει και τα παρουσιάζουμε ένα δικό μου τρόπο από την Κρήτη ως το Βαρδάρη

Π.Β  Ηλία πιστεύεις ότι ´´αξίζει τώρα περισσότερο από ποτέ, να δώσουμε το μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης & ηθικής συμπαράστασης σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη ´´.

Η.Π Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να δώσουμε βοήθεια σε όσους μας έχουν ανάγκη και φυσικά μπορούμε να αγαπήσουμε περισσότερο το συνάνθρωπό μας γιατί όντως διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς ο Ελληνισμός γενικότερα βάλλεται από πολλά ο πολιτισμός μας επίσης για αυτό το λόγο ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του.




Π.Β  Με άρωμα Κρήτης και μελωδίες κρητικής λύρας ,διασκευάζει το γνωστό τραγούδι του Κώστα Τουρνά ´´ Κυρίες και Κύριοι´´ δίνοντας το δικό σου χρώμα και προσωπική νότα στο τραγούδι..Μίλησέ μας για αυτό το έργο..

Η.Π Είναι μεγάλη μου χαρά και Μεγάλη μου τιμή που μπόρεσα και τραγούδησα ένα τόσο σημαντικό τραγούδι του Κώστα τουρνά ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη, είναι ένα τραγούδι που ο στίχος του μιλάει για το σήμερα με ακρίβεια Και η παρουσία της Λύρας με κάνει ακόμα πιο υπερήφανο γιατί όντως έδωσε μία άλλη νότα στο τραγούδι και έγινε μία ταυτότητα κατά κάποιο τρόπο δική μου ευχαριστώ πολύ τον Κώστα Τουρνα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.


Π.Β  Ηλία από ότι ξέρω έχεις συνεργαστεί με τον Μιχάλη Τζουγανάκη σε μια πετυχημένη δισκογραφική δουλειά που ήταν σταθμός στην καριέρα σου με τίτλο ..Τίτλος ´´καημέ μου´´..
 

Η.Π Ναι όντως συνεργάστηκα με τον Μιχάλη και κάναμε μία δουλειά δισκογραφική μαζί πιστεύω ότι ήταν σταθμός στην καριέρα μου αλλά και του Μιχάλη αυτός ο δίσκος μία από από κει μέσα βγήκαν σπουδαία πράγματα Γενικότερα η συνεργασία με τον Μιχάλη ήταν μία πολύ όμορφη περίοδος για μένα που πιστεύω κερδίσαμε και οι δύο.


Π.Β  Ηλία πέσμου την γνώμη σου για τις ζωντανές ηχογραφήσεις..

 

Η.Π Μία ζωντανή ηχογράφηση μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ένα καλλιτέχνη να πει πολλά πράγματα πιο ελεύθερα και να δείξει περισσότερα πράγματα τόσο στην τέχνη του Ακόμα και στην ερμηνεία του Μπορεί όμως και να σε εκθέσει γιατί στην προσπάθεια το να βάλεις πράγματα υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείς και να γίνεις υπερβολικός


Π.Β Ποια είναι η αδυναμία σου στην ιδιαίτερη Πατρίδα σου στην Κρήτη..

 

Η.Π Στην Κρήτη και έχω πολλές αδυναμίες Καταρχήν ο ίδιος ο τόπος μου η οικογένειά μου και οι δικοί μου άνθρωποι


Π.Β Ηλία διαβάζοντας για την συνεργασία σου με την Τραγουδίστρια  Πένυ Σκάρου δεν σου κρύβω ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ για το γεγονός ότι σε συναυλία αλληλεγγύης, που διοργανώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο βοτανικό προς τιμήν της Πένυς Σκάρου στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 καλλιτέχνες με σκοπό τη  συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά τεχνητού μέλους,μετά το τροχαίο που υπέστη με αποτέλεσμα να ακρωτηριασθεί το πόδι της..Αυτό δείχνει ένα Άνθρωπο που έχει ευαισθησίες για τον συνάνθρωπό του και πίστη στο θεό..

 

Η.Π Όταν νιώθω κάτι το κάνω έτσι όταν έμαθα για την Πένυ θέλησα και εγώ να βρεθώ κοντά της με τη μουσική μου αλλά και Ως άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο και μόνο με τη σκέψη ένας άνθρωπος να δεχτεί μία τόσο Δύσκολη κατάσταση όπως η πενυ μετά από εκείνη τη βραδιά έχω αποκτήσει ακόμα μία φίλη την Πένυ που και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε μαζί σε Από κοινού εμφανίσεις πιστεύω ότι Η Πέννυ είναι ένας δυνατός άνθρωπος και το έχει αποδείξει της εύχομαι να είναι γερή, η πίστη μου στο Θεό είναι μία ανάγκη ψυχής μιας μιας σχέσης με το Θεό που πιστεύω ότι πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος νομίζω ότι αν ο άνθρωπος δεν έχει  πίστη προς το Θεό Τότε είναι ένας κενός άνθρωπος ..



Π.Β Ηλία θέλω με δυο λόγια να μου μιλήσεις για την νέα σου δουλειά που κυκλοφορεί και εννοώ το νέο σου τραγούδι με τίτλο *Λουλούδι μου*..

Η.Π Για μένα το νέο μου τραγούδι λουλούδι μου και ο λόγος που δημιουργήθηκε η αφορμή που δημιουργήθηκε είναι όπως έχω πει η μούσα μου κι ο άνθρωπος που με επηρεάζει πολλές φορές και στις επιλογές μου είναι η μάνα μου είναι ένα τραγούδι τούτοις το έχω αφιερώσει είναι ένα τραγούδι ερωτικό και ένα τραγούδι που ο κάθε στίχος του σημαίνει και κάτι ο άνθρωπος είναι ένα λουλούδι πόσο του δίνουμε αγάπη και φροντίδα οσο του δίνουμε ερωτισμό Τόσο θα είναι όμορφη και θα είναι λαμπερό για μένα το μεγαλύτερο λουλούδι της ζωής μου είναι μάνα μου είναι ο λόγος λοιπόν και η αφορμή του νέου μου αυτού του τραγουδιού.


Π.Β Ηλία θα μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω προσφάτως αντιμετώπισες ένα προσωπικό γεγονός με την κορούλα σου Για το Θαύμα του Οσίου Εφραίμ στην κορούλα σου..Το γεγονός αυτό σε επηρέασε βαθιά  και σε έκανε να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα για την ζωή?
Η.Π Η κάθε περιπέτεια που περνάει ένας άνθρωπος τον κάνει σίγουρα πιο δυνατό όταν έχεις όμως πίστη και νιώθεις την παρουσία του Θεού και των Αγίων αισθάνεσαι πραγματικά ευλογημένος επειδή και αυτή περίοδο που διανύω είναι μία περίοδο δοκιμασίας θέλω να πω πώς η πίστη και η προσευχή πρέπει να είναι Καθημερινή… όπως το φαγητό που τρώμε.

Π.Β Ηλία Βυζαντινή &και παραδοσιακή Μουσική ποια η σχέση μεταξύ τους?

Η.Π Η βυζαντινή μουσική και η παραδοσιακή μουσική έχουν πολλά κοινά το παραδοσιακό τραγούδι έχει πάρει πολλά πράγματα από το Βυζαντινό από τη Βυζαντινή μουσική για αυτό θα παρακολουθήσουμε ότι σε πολλά δημοτικά τραγούδια υπάρχουν ήχοι και πάνω στη βυζαντινή μουσική ακριβώς..



Π.Β  Ηλία πιστεύεις ότι υπάρχουν χαμένες Πατρίδες?
 

Η.Π Υπάρχουν Χαμένες Πατρίδες όμως όταν Υπάρχει αναφορά σε αυτές τότε παύει να υπάρχουν για μένα δεν ισχύει αυτό που λένε όπου γης και Πατρίς του καθενός η πατρίδα είναι η πατρίδα του και αυτό δεν αλλάζει...


Π.Β  Τι σε παρακινεί να γράψεις ένα ωραίο τραγούδι?

Η.Π Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνθέτη Απλά ορισμένες φορές μπορώ να επηρεαστώ και να γράψω ένα στίχο η να γράψω μία μουσική επηρεάζομαι από κάτι που μπορεί να με πειράξει Και να μου δώσει το έμβασμα να γράψω κάτι..



Π.Β Υπάρχει  κάτι που να σου έχει πει κάποιος ακροατής και να σε συγκίνησε ή να σου έχει μείνει στην μνήμη?
Η.Π Αυτό που μου έκανε να μην ξεχάσω ποτέ κάποιον φίλο και να έχει μείνει μέσα μου είναι είναι πολλά αλλά ένα θα θυμάμαι για πάντα μία φορά στην Κρητική μουσική Όταν σε ένα χορό όπου εμφανιζόμουν μαζί με τον Μιχάλη ήρθε ένας και μου είπε δεν έχω λεφτά και θέλω να μου παίξεις κάτι εσύ ένιωσα τότε σαν παιδί τόσο περίεργα αλλά και τόσο μοναδικά που δεν θα το ξεχάσω ποτέ φυσικά σταμάτησα με το έτσι θέλω τις παραγγελίες και έπαιξα στο φίλο κάτι που ένιωθα εκείνη τη στιγμή..
Π.Β Ηλία υπάρχουν όρια στην λύρα και αν ναι ποια είναι αυτά? Δηλαδή εαν τα ξεπεράσεις αυτά παίζεις με δική σου ευθύνη μετά... Εννοώ  στην διαβάθμιση των ημιτονίων ή τριτονίων?

Η.Π Η Λίρα είναι ένα όργανο όπως έχω πει που δεν έχει μέτρα και σταθμά έχει άπειρες δυνατότητες Και φυσικά είναι ευθύνη του κάθε καλλιτέχνη όταν επιχείρηση να υπερβεί μουσικά κάποια πράγματα σίγουρα μπορεί να εκτεθεί αν δεν το ξέρει καλά ή αν δεν έχει μελετήσει καλά Οι αποστάσεις και οι διαδρομές του οργάνου αυτού είναι πολύ μικρές και σίγουρα ο κίνδυνος μεγάλος στο να εκτεθεί κάποιος..

Π.Β  Και μία τελευταία ερώτηση διαφορετικής φύσεως για την εποχή που βιώνουμε την εποχή αυτή..Τι πιστευεις ότι πρέπει να γίνει σε γενικές γραμμές...

Η.Π Είναι δύσκολη ερώτηση πιστεύω ότι αυτό που ζούμε τώρα είναι ότι πιο δύσκολο σε περίοδο έχει ζήσει η Ελλάδα το μέλλον είναι δύσκολο να το προβλέψω το παρόν με αρκετά προβλήματα ακόμα και η επόμενη στιγμή σίγουρα αν μπορούσα να σκεφτώ μία λύση θα την έλεγα αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμα και ένα όνειρο ως έχουν τα πράγματα Τώρα σίγουρα μόνο ο θεός όπου αυτός δίνει φώτιση οι δυνατοί της γης χάσει την ανθρωπιά και ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο στο μεγαλύτερο ποσοστό του σίγουρα θα έπρεπε να ξεκινήσουν όλα από την αρχή όχι όμως με πόλεμο με κάτι άλλο αλλά σίγουρα Από την αρχή..


Π.Β  Ηλία σε ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη σου στην ιστοσελίδα του Crete Woman..

Φίλε Παναγιώτη Σε ευχαριστώ πολύ Ήταν χαρά μου να δώσω συνέντευξη σε έναν άνθρωπο με ουσία και με σεβασμό στον καλλιτέχνη όπως εσύ ξέρεις σε ευχαριστώ από καρδιάς..

*Ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς είναι ραδιοφωνικός παραγωγός.  (vourdoumpas@gmail.com)