Στιφάδο τη Μεγαλοβδομάδα; Έρχεται από τα Καλύβια, είναι νηστίσιμο, βραβευμένο και πεντανόστιμο (συνταγή)

  • Κυριακή, 1 Απρίλιος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Το γνωρίσαμε στο 5ο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας το 2017 και το λατρέψαμε. Τότε ενθουσίασε τους πάντες και πήρε το τρίο βραβείο στην κατηγορία της παραδοσιακής συνταγής. Με πρώτες ύλες από τα υλικά που παράγει η Κρητική γη, αμανίτους (μανιτάρια), αγκινάρες, κρασί αποτελεί μιας πρώτης τάξεως λύση για τις μέρες νηστείας που διανύουμε. Αφήστε που θα νομίζετε πως το Πάσχα ήρθε νωρίτερα!

Η ιστορία και τα υλικά

Στο έντυπο που είχε μοιράσει τη μέρα του φεστιβάλ  ο σύλλογος αναφέρεται μια ιστορία που το Γιωργιό ένα μικρό κοπέλι του χωριού εβρήκε αμανίτους και τους πήγε στη γιαγιά του για να του ψήσει το στιφάδο. Κι αφού προηγήθηκε μια στιχομυθία ανάμεσα στη γιαγιά και το παιδί το κείμενο αναφέρει: “Κι εντάκαρε η Γιώργιενα να συμπαίνει την παρασιά να στέσει το τσικάλι... μ όλη τση τη πιτιδιοσύνη για το εγγόνι τση...

Έτσι ήτανε τα παλιά τα χρόνια οι μαγειρικές των γυναικών. Βγαλμένες απ τη φύση της Κρητικής Γης και της καθημερινής βιοπάλης, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εκάστοτε εποχής.

Με αγνά υλικά, παρθένα στη φύση, κι από ανθρώπους που τη σεβόταν. Ήξεραν που θα βρουν το κάθε τι.. ήτανε όλα απλόχερα στη φύση.

Αξία ανεκτίμητη. Δίχως πρόσθετα επεξεργασμένα καρυκεύματα, μονάχα με τα πλούσια αρώματα των βοτάνων του τόπου μας”

Η συνταγή του Καλυβιανού στιφάδου

Αν κι εσείς θέλετε να φτιάξετε το Καλυβιανό στιφάδο αυτή είναι η συνταγή:

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 κιλά αγκινάρες, καθαρισμένες, κομμένες στα 2 και βουτηγμένες σε νερό με χυμό λεμονιού για να
μη μαυρίσουν
3 κιλά κρεμμύδια, ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
300 ml ελαιόλαδο
1 λίτρο κρασί λευκό
4-5 φύλλα δάφνης
1 ξυλαράκι κανέλας
2 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η διαδικασία που ακολουθούμε

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-7 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε άλλο 1 φλιτζάνι από το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο κρασί. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όλα τα στέρεα υλικά από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε στη σάλτσα του φαγητού το αλεύρι, το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός και αδειάζουμε ξανά τα υλικά στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε.