Λαζάνια με θαλασσινά - Ιδιαίτερο πιάτο με αρώματα για απόλυτη νοστιμιά

  • Δευτέρα, 2 Απρίλιος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. λαζάνια
500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
300 γρ. γλώσσες
300 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος
άλλα θαλασσινά (προαιρετικά)
150 ml λευκό κρασί ξηρό
1 κ.σ. βούτυρο
4-5 ντομάτες ώριμες, σφιχτές, αποφλοιωμένες
1-1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 κλωναράκια
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ θαλασσινών

300 ml από τον ζωμό που έβρασαν τα κεφάλια των γαρίδων
700 ml γάλα (3.5% λιπαρά) καυτό
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
100 γρ. αλεύρι όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τελείωμα

1 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κυβάκια (για το ψήσιμο)
3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες. Αφαιρείτε το κεφάλι και το κέλυφος, κόβοντας κατά μήκος, με ψαλίδι. Αφαιρείτε και τη μαύρη γραμμή στη ράχη.
Προετοιμάζετε τον ζωμό. Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ρίχνετε 400 ml νερό, τη 1 σκελίδα σκόρδο (καθαρισμένη) και τα 2 κλαράκια μαϊντανού.
Προσθέτετε τα κεφάλια και τα κελύφη απ’ τις γαρίδες και το κρασί. Φέρνετε σε βρασμό, ξαφρίζετε και σιγοβράζετε (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) για 15 λεπτά.
Αλατίζετε ελαφρά. Αποσύρετε, σουρώνετε και κρατάτε 300 ml απ’ τον ζωμό. Πετάτε τα υπόλοιπα. Σε τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζετε το βούτυρο να κάψει.
Προσθέτετε τις γλώσσες και ροδίζετε 1 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αφαιρείτε σε πιάτο και προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες. Ψήνετε επίσης 1 λεπτό ανά πλευρά.
Ετοιμάζετε τις ντομάτες. Τις φιλετάρετε, όντας αποφλοιωμένες, κόβοντας κάθετα μεγάλα κομμάτια. Αφαιρείτε τα σπόρια και κόβετε σε μικρότερα.
Σκουπίζετε το ίδιο τηγάνι με χάρτινη πετσέτα και ρίχνετε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και την άλλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη. Προσθέτετε τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και αλάτι.
Μαγειρεύετε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να φύγουν τα πολλά υγρά. Αποσύρετε, αφαιρείτε την πιπεριά και ρίχνετε τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κάνετε την μπεσαμέλ για θαλασσινά. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά και να λιώσει.
Μετακινείτε το σκεύος από τη φωτιά στο διπλανό μάτι, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, να ενσωματωθούν τα δύο υλικά.
Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Προσθέτετε και τον ζωμό των γαρίδων. Σ’ αυτό το σημείο θα έχετε ένα αραιό μείγμα.
Επαναφέρετε το σκεύος με το μείγμα σε δυνατή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει μια αρκετά πυκνή κρέμα (6-9 λεπτά ανάλογα με την φωτιά). Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε.
Κρατήστε το 1/3 της ποσότητας χωριστά και ρίξτε στο υπόλοιπο (στα 2/3) όλα τα κομμένα ψαρικά-θαλασσινά. Ελέγξτε ξανά το αλατοπίπερο, σύμφωνα με την γεύση σας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Στρώνετε τα λαζάνια με θαλασσινά (3 στρώσεις ζυμαρικού): Αλείψτε ελαφρώς το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε στη βάση το 1/3 της σάλτσας ντομάτας.
Τοποθετείστε πάνω του με σειρά 4 λαζάνια, κόβοντας τα λίγο στις γωνίες, αν χρειάζεται, ώστε να έρθουν στα τοιχώματα ακριβώς. Βάλτε πάνω τους άλλο 1/3 ντομάτας και τη μισή μπεσαμέλ με τα θαλασσινά.
Κάντε άλλη μια στρώση με τον ίδιο τρόπο και τελειώστε με το 1/3 της σκέτης μπεσαμέλ που κρατήσατε χωριστά. Ισιώστε, πασπαλίστε με την παρμεζάνα και μοιράστε στην επιφάνεια τα μικρά κομματάκια βουτύρου.
Ψήστε τα λαζάνια με θαλασσινά στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Βγάλτε τα και αφήστε 10-15 λεπτά να κρυώσουν και να δέσουν οι γεύσεις, πριν τα κόψετε.

newsbeast